Küresel yatırım tersine döndü: Tayvanlı devden ABD'ye fabrika!

Apple ve Qualcomm dahil üstün markaların çip teknolojisinin yüzde 90'ını elinde tutan Tayvanlı TSMC şirketi, son dönemde artan Çin-Tayvan geriliminden fazlasıyla etkilenmesinin ardından dünya yatırım yönünü resmen tersyüz etti.


Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'nin TMSC, en ileri teknolojisini Arizona'da kuracağını açıkladı.

Son aylarda Pekin'den artan askeri baskılarla karşı karşıya kalan Tayvan'ın Apple ve Qualcomm gibi teknoloji devlerine çip tedariği sağlayan dev şirketin kurucusu Morris Chang, planı Taipei'de düzenlediği basın toplantısında duyurdu.

Dünyanın süper gelişmiş bilgisayar çiplerinin tahminen yüzde 90'ını üreten TMSC'nin kıskanıldığını ifade eden Chang, firmenın en ileri teknolojisi olan 3 nanometrelik çipleri Arizona'da üreteceğini belirtti.

Chang, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) liderleri toplantısında yarı iletken endüstrisini Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile ve ayrıca Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi. Ghang, "Harris, TSMC'nin Arizona'daki yatırımını memnuniyetle karşıladı" dedi.

ÇOK DAHA MALİYETLİ OLMASINA RAĞMEN

Chang, Cumartesi günkü APEC oturum aralarında verdiği basın brifinginde "ABD'de çip üretme maliyetinin Tayvan'dakinden en az yüzde 55 daha yüksek olacağına yalnızca inanmakla kalmıyor, aynı zamanda kesin olarak biliyorum. Ancak bu, kapasitenin bir kısmının ABD'ye taşınmasına engel olmuyor. Taşıdığımız çip üretim süreci, ABD'deki herhangi bir şirketin en gelişmişi ve bu ABD için çok önemli." diye konuştu.

Şirket, 2020'de Arizona'daki ilk tesisini inşa etmek için şimdiden en az 12 milyar dolar taahhüt etmişti. O sırada teknoloji devi, tesisin "yarı iletken üretimi için TSMC'nin 5 nanometre teknolojisini kullanacağını" ve "doğrudan 1.600'den fazla yüksek teknolojili profesyonel iş yaratacağını" söylemişti. Üretimin 2024 yılında başlaması bekleniyor.

ABD ekonomisinin geleceği Tayvan’a mı bağlı?

 

ABD: Çin'in Tayvan'a saldırması stratejik hata olur

 

İngiliz bakanın Tayvan planına Çin'den sert tepki