Kritik karar öncesi bilinmesi gerekenler

Merkez Bankası bugün yılın 3. Faiz kararını açıklayacak. Son iki toplantıda sabit bırakılan faizler için piyasada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın toplantısından faiz artışı çıkması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası küresel tahvil getirilerinin para birimini baskıladığı bir ortamda kritik bir toplantıya hazırlanıyor. Son toplantıdan bu yana küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Dolar/TL kuru ve risk priminde yükseliş kaydedildi. Enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü ivme sınırlı da olsa devam etti.

Ekonomi ve finans kamuoyu toplantıdan önce açıklanan ekonomik reform paketine odaklanırken, paketten enflasyon görünümüne ve para politikasına ilişkin mesajlar da çıktı.

Faiz kararı sonrası ilk fiyatlamalarda volatilite yüksek seyredebilir

FAİZ DEĞİŞMEZ DİYEN YOK

Faiz anketlerine katılan kurum ve ekonomistlerin tamamı TCMB'nin toplantıda faiz artırmasını bekliyor. Piyasada farklı kurum anketlerinden çıkan sonuçlara göre ortalama beklenti 100 baz puan olarak şekilleniyor.

YILSONU FAİZ BEKLENTİSİ

Kurumların yılsonuna ilişkin faiz beklentileri de yüzde 14 olarak oluştu.

Faiz kararı öncesinde yanıt aranan 5 soru

YABANCILAR 100 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLİYOR

TCMB'nin Mart ayı toplantısına ilişkin beklentilerini açıklayan yabancı kurumlar 100 baz puanlık faiz artışı öngörüsünde bulundu.

Bu kurumlardan biri HSBC olurken, JP Morgan da yayımladığı bir araştırma raporunda, yıl sonu enflasyon tahminlerini revize ettiklerini belirterek Mart ayında 100 baz puanlık bir faiz artışı beklediklerini söyledi.

Morgan Stanley ise 18 Mart’ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklentilere paralel 75-100 baz puan faiz artırsa dahi Türk Lirası varlıklarda zayıflığın devam etmesini beklediklerini kaydetti. Bu kurumlara Standard Chartered ve Credit Suisse de eklendi.

Yabancıların faiz artışı olursa dolar beklentisi ne?

Merkez Bankası faiz artırımına gider mi?

EKONOMİ REFORMLARI PAKETİ

TCMB'nin son toplantısından bu yana en çok odaklanılan konulardan biri ekonomik reform paketi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paketten enflasyonla mücadeleye ilişkin mesajlar da çıktı.

Öncelikli gündem maddelerimizden birisi de enflasyonla mücadele olacaktır. Hedefimiz tek haneli düşük enflasyon oranlarına ulaşmaktır. Enflasyonda risk oluşturan yapısal şokları değerlendirmek, gerekli politikaları belirlemek ve yönetmek için Fiyat İstikrarı Komitesi'ni tesis ediyoruz. Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ticaret ve Tarım Bakanlıklarının yer alacağı bu komitenin, enflasyonla mücadelede etkinliği artıracağına inanıyoruz. Özellikle enflasyonla mücadelede beklentilerin yönetilmesi ve enflasyon ataletinin kırılması da özel bir öneme sahiptir. Bu amaçla, kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artışlar, gerçekleşen enflasyon yerine hedef enflasyona göre yapılacaktır.

Pakete ilişkin detayları sonrasında açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da para politikasının elini güçlendirecek düzenlemelere vurgu yaptı.

Enflasyonla mücadelede para politikası, maliye politikası ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakışa ihtiyaç var. Fiyat istikrarı komitesiyle bu politikaların tüm taraflarını aynı masada topluyoruz. Fiyat İstikrarı Komitesinin ana amacı, enflasyon üzerinde risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Bunu para politikasıyla çözme şansınız yok. Kovid sürecinde arza bağlı yapısal şokları yaşadık. Örneğin cam sektöründe tedarik sıkıntısını şirketler bize iletiyor.Burada bizim asla rekabetçi piyasaya müdahale etmemiz söz konusu değil. Bu komite fiyatlardaki aşırı oynaklıkların kök sebeplerine inecek. Bu komite para politikalarını tamamlayıcı bir rol üstlenecek, Merkez Bankası'nın elini güçlendirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi reformları

Reform sonrası atılacak adımlar