Kritik dönemde başkanlara büyük görev düşüyor

Pandemi sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri Türkiye yüksek faiz sarmalına girmemek için Merkez Bankası Başkanı’nı değiştirdi. Yeni dönemde MB, BDDK ve SPK’ya büyük görevler düşüyor.

FINANSGUNDEM.COM

Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında yaşanan kısıtlamalar küresel ekonomilerde ağır hasara neden oldu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye yılın 3. çeyreğinde yüzde 6.7 büyüyerek ülkeler arasında en hızlı yıllık büyümeyi kaydeden ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 4.9 ile Çin takip etti. Türkiye 2020'de G20 ülkeleri arasında Çin'le beraber büyüme açıklayan iki ülkeden birisi; Çin ekonomisi 2020'de yüzde 2.3, Türkiye ise yüzde 1.8 büyüdü. Reform paketleriyle dönemi en hafif hasarla atlatmayı planlayan Türkiye’de, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e önemli görevler düşüyor. Merkez Bankası Başkanı’nın ekonomiyi yüksek faiz sarmalından kurtarması bekleniyor.

Başkan’ın ilk icraatı banka müdürleriyle görüşmek oldu

Merkez Bankası Başkanı'ndan bankacılara üç önemli mesaj

BİRİNCİL ÖNCELİK ENFLASYONLA MÜCADELE

Merkez Bankası yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu'ndaki bankaların genel müdürleri ile bir araya geldi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun, banka genel müdürleri ile toplantıda üç ana mesaj verdiği, Merkez Bankası'nın birincil önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceğinin altını çizdiği öğrenildi.

Toplantıda Kavcıoğlu'nun verdiği diğer ana mesajlar ise, yeni dönemde Merkez Bankası'nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı ve Naci Ağbal'ın bıraktığı yerden devam edileceği yönündeki vurgular oldu. Bu toplantı finans piyasaları yöneticilerini rahatlattı. Başkan, ilk günden olası dalgalanmaların önüne geçecek ilk adımı atmış oldu.

Merkez Bankası Başkanı Ağbal görevden alındı

SERMAYE PİYASALARININ TARİHİ BAŞARILARI

Son dönemde atılan başarılı adımlarla sermaye piyasalarının büyümesine önemli katkılar sağlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na da önümüzdeki dönemde daha büyük görevler düşüyor. Sermaye piyasaları üzerinden şirketlere fon aktarılmasını sağlamak adına halka arzlara büyük önem veren Ali Fuat Taşkesenlioğlu döneminde sermaye piyasaları tarihi başarılara ulaştı. Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı 2019 yılsonunda 1 milyon 203 bin kişi iken, 2020 yılı Ekim sonu itibariyle 680 bin kişi artarak 1 milyon 883 bine ulaştı. 2021 yılı başında 2 milyon 156 bine ulaştı.  2019 yılı ilk 11 ayında 1,9 trilyon TL olan pay piyasası işlem hacmi, 2020 yılının ilk 11 ayında 5,7 trilyon TL’ye yükselirken, bu dönemde gerçekleştirilen halka arzlara ise ortalama 20 kat talep geldi. Bu sayede, aracı kurumların 2020 yılı 3. çeyreğindeki yıllıklandırılmış dönem kârı, önceki döneme göre yüzde 150 artarak 1,4 milyar TL’den 3,5 milyar TL’ye yükseldi. Yeni teknoljilerin daha etkin kullanılmasıyla sermaye piyasaları tabana yayıldı.

Sermaye piyasaları altın çağını yaşıyor

SPK Başkanı: Küçük yatırımcıyı korumak için tedbirleri sıkılaştırıyoruz

ŞİRKETLER RAHAT BİR NEFES ALDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise "borçların yapılandırılması yönetmeliğinde" değişiklik yaparak şirketlerin nefes almasını sağladı. Yeni yönetmelikle finansal yeniden yapılandırma, borçlunun makul bir süre içinde borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanabilmesi amacıyla yapıldı. Bankaların kredi musluklarını açık tutması ve fahiş faiz artırımlarına izin vermeyen BDDK yönetimi, 1 Ekim 2020’den itibaren Aktif Rasyosu değerini mevduat bankaları için yüzde 95'ten 90'a, katılım bankaları için yüzde 75'ten 70’e düşürdü. Kredi ve taksitli satılan ürünlerle ilgili dönemin şartlarına uygun düzenlemeler yapan BDDK yönetiminden pandemi nedeniyle vatandaşın ve reel sektörün finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla uygulanan tedbirleri devam ettirmesi bekleniyor. BDDK, değerlendirme sonucunda, içinde bulunulan ve salgının olası etkilerinin devam ettiği süreçte, söz konusu düzenlemelerin aynı amaçlarla uzatılmasının yerinde olacağını belirterek, bu çerçevede uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020'den 30 Haziran 2021'e uzattı.

BDDK'nın o yönetmeliği yürürlüğe girdi

BDDK'dan kritik manipülasyon hamlesi!

BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Buna göre, 30 Haziran 2021'e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Kart borçlarını öteledikleri süre boyunca bankaların asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulaması da 30 Haziran 2021'e kadar sürecek.

Önümüzdeki dönemde ekonomiyi daha iyi bir noktaya taşımak için başkanlara büyük görevler düşüyor.