Kovid-19'un yeni türü Güney Amerika'yı vuruyor

Brezilya’da günlük can kaybı rekoru kırıldı, sağlık sistemi çöktü. Peru'da hastanelerde boş yatak kalmadı.

Brezilya’da tespit edilen P.1 varyantı, Güney Amerika ülkelerini derinden etkiliyor.

Geçtiğimiz gün 1641 ölüm ile günlük can kaybı rekoru kıran Brezilya’da araştırmacılar yeni mutasyonun bunda etkili olduğunu belirtirken yeni varyantın diğerlerinden 10 kat daha fazla viral yük taşıdığı, 30’lu ve 40’lı yaşlarda ve sağlık sorunu olmayan kişilerde daha çok görüldüğünü söyledi.

Peru’da ise hastanelerin kapasitelerinin tamamen dolmuş durumda olduğu ve boşalan yataklar için hasta seçmek durumunda kaldıkları belirtilirken, aşılama hızlanmadığı takdirde bütün Güney Amerika’nın P.1 varyantı ile enfekte olma tehlikesi altında olduğu açıklandı.

Brezilyalı araştırmacılar tarafından yayınlanan raporda, P.1'in daha önce Brezilya'da tespit edilen Kovid-19 türlerinden 1,4 ila 2,2 kat daha bulaşıcı olduğu açıklanırken yeni varyantın en önemli özelliğinin daha önce Kovid-19 geçirmiş kişileri yüzde 25 ila 61 arasında yeniden enfekte etme kabiliyetinin olduğu bildirildi.

Sinovac aşısının faz 3 sonucu açıklandı

SAĞLIK SİSTEMLERİ ÇÖKTÜ

Sao Paulo Üniversitesi'nden bir uzman, "Burada dramatik bir durumla karşı karşıyayız. Brezilya'daki birçok eyaletin sağlık sistemleri zaten çökmüş durumda ve diğerleri de önümüzdeki birkaç gün içerisinde çökecek" dedi.

Korona virüs, erkekleri neden kadınlardan daha fazla etkiliyor?

"BU VİRÜS GERÇEKTEN AGRESİF"

Peru'da açıklama yapan doktorlar da, hastaların ilk semptomların ortaya çıkmasından sadece üç veya dört gün sonra yani geçen yıl ortalama dokuz ila on dört güne kıyasla daha hızlı şekilde hastalandığını söyledi. Lima’nın Guillermo Almenara Irigoyen Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde çalışan bir doktor, "Bu virüs farklı davranıyor. Gerçekten agresif. Durum çok zor, gerçekten korkunç" şeklinde konuştu.

Bilim Kurulu üyesi İlhan: 'İki hafta beklenecek' diye bir şey yok