Kovid-19 aşısı, virüsün yayılmasını engelliyor mu?

Oxford Üniversitesi araştırması, Kovid-19 aşısının virüsün bulaştırılmasını 'büyük ölçüde engellediğini' tespit etti

Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, Oxford-AstraZeneca aşısının bireyleri hastalıktan korumasının yanı sıra korona virüsün bulaştırılmasını "büyük ölçüde" engellediği sonucuna varıldı. Henüz resmi olarak yayımlanmayan çalışmaya göre, "Aşı, bulaştırma üzerinde de önemli oranda engelleyici etkiye sahip" ve "yeni vaka sayılarının azalmasını sağlayabilir."

POZİTİF ORANI YARI YARIYA AZALDI

Oxford Üniversitesi'nin 17 bin kişiden alınan örneklerle yaptığı araştırmada, katılımcılardan her hafta numuneler alınarak "ne kadar virüs taşıdıklarını" izlendi. İki dozun da yapıldığı kişilerde Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı yarı yarıya azaldı. Virüsü taşımayan bireylerin hastalığı bulaştırması da mümkün olmadığından, mevcut sonuçlar aşının bulaştırıcılığa karşı ciddi bir etkisi olduğu şeklinde yorumlanıyor.

İLK ETKİ YÜZDE 76, İKİNCİSİ YÜZDE 82

BBC Türkçe'nin haberine göre araştırmada ortaya çıkan diğer bir sonuca göre, Oxford-AstraZeneca aşısı yalnızca ilk dozun yapılmasından sonraki üç ayda yüksek düzeyde koruyucu olmayı sürdürüyor. Çalışma, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'dan 17 bin kişide ilk doz aşının ardından koruyuculuk düzeyinin 3 ay boyunca yüzde 76 düzeyinde kaldığını gösterdi. İkinci dozun ardından bu oran yüzde 82'ye yükseliyor.

Kanada'nın Kovid-19 aşısı Novavax'tan

Hollanda'da kısıtlamalar 2 Mart’a kadar uzatıldı