Korona virüs için beklenen tedavi 'Plazma Terapisi' olabilir mi?

Çin'de denenmeye başlanan plazma terapisi Covid-19 yani yeni tip korona virüsten etkilenen hastalar için umut verici sonuçlar ortaya koydu.

Şangay kentindeki Halk Sağlığı Klinik Merkezi'nde oluşturulan özel bir klinikte başlanan tedavide korona virüsün bulaştığı hastaların kanlarından alınan plazma, virüsten etkilenen hastalara damar yoluyla verildi. Plazma terapisini deneyen merkezin eş başkanı Prof. Dr. Lu Hongzhou bu yöntemin hastalar üzerinde çok etkin olabileceğine dair olumlu sonuçlar elde ettiklerini bildirdi. Prof. Hongzhou alınan kan örneklerinin önce hepatit A,B ve C gibi başka hastalık içermediğini kontrol ettikleri de dikkat çekti.

Bir kişinin Covid-19'dan dolayı yaşamını yitirdiği Şangay'da bugüne kadar 332 Covid-19 vakası görüldü. Bu vakaların 184'ü Şangay Halk Sağlığı Klinik Merkezi'nde tedavi altına alındı. Bu vakaların 166'sında hafif enfeksiyon görülürken, 18 kişi hayati riski atlatamadı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden "Plazma Terapisi"ne destek
İsviçre'nin Cenevre kentinde basın mensuplarına konuşan Dünya Sağlık Örgütü Acil Sağlık Programı Direktörü Dr Mike Ryan bu yöntemin umut verici olduğunu doğruladı.

Plazma terapisinin kuduz ve difteri gibi başka virütik enfeksiyonlarda etkin ve hayat kurtaran bir yöntem olduğunun kanıtlandığına dikkat çeken Ryan, aşı ve diğer virüs önleyici yöntemlerin bulunmadığı Covid-19'la mücadelede de bu yöntemin denenebileceğini belirtti.

Plazmanın hastaya aktarılma zamanının önemine işaret eden Dr Ryan, bu yöntemin her zaman başarılı olmayabileceği konusunda da uyardı.