Korona virüs, daha çok yoksul kesimi seçiyor

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, ülkenin yoksul bölgelerinde yaşayan insanların, yeni tip korona virüse yakalanma olasılığının zengin mahallelerde yaşayanlara göre dört kat daha fazla olduğu görüldü.

İngiltere'de yayınlanan tıp dergisi Lancet'te yer alan araştırma kapsamında 3 bin 600'den fazla korona virüs test sonucu incelendi.

Buna göre yoksulluk, yaş ve kronik karaciğer hastalığının korona virüse yakalanma riskini artırdığı sonucuna varıldı.

Söz konusu araştırmaya göre zengin bölgelerde yaşayan 600 kişinin sadece yüzde 7,7’sinin korona virüs testi pozitif çıkarken, bu oran yoksul bölgelerde yaşayan 600 kişide yüzde 29.5’e yükseldi.

40 ila 64 yaş arasındaki insanların enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu sonucuna varılan araştırmada, bu yaş grubunun yüzde 18,5'inin enfekte olduğu, 17 yaş altındakilerin ise sadece yüzde 4,6 oranında hastalığa yakalandığı belirtildi.

Erkeklerin korona virüs risk oranının yüzde 18,4, kadınların ise yüzde 13,3 olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre siyah ırkın koronavirüse yakalanma olasılığı beyaz ırka göre dört kat daha fazla.

Araştırmada imzası bulunan Halk Sağlığı Kurumu yetkilisi Gayatri Amirthalingam, “Kovid-19 hakkındaki bilgimiz her geçen gün gelişiyor. Korona virüs testi pozitif çıkan kişilerin temel bakım sonuçlarının analizi, Kovid-19’un farklı demografik gruplardaki insanları nasıl etkilediğini anlamamıza önemli bir katkı sağladı” dedi.

Araştırmada bilinen aksine ilginç bir sonuç da ortaya çıktı. Buna göre sigara içenlerin enfekte olma olasılığı içmeyenlere göre daha düşük.

Araştırmada, sigara içenlerde korona virüse yakalanma olasılığının yüzde 11.4 olduğu, içmeyenlerde ise bu oranın yüzde 17.9 olarak görüldüğü belirtildi.

Ancak bu sonuç, sigara içmenin bir kişiyi Kovid-19’dan koruduğu anlamına gelmiyor. Sigara içenlerin öksürme olasılığı daha yüksek (korona virüsün önemli bir belirtisi) ve bu nedenle kişinin hasta olmasa bile teste girme olasılığı daha fazla.

Birmingham Üniversitesi'nden bir araştırmacı olan Rachel Jordan ise, araştırmanın risk altındaki topluluklara öncelik vererek test programlarının şekillendirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Jordan, “Temel olarak açık olan şey şu ki, belirli risk faktörlerinden bağımsız olarak Kovid-19 salgını sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri daha da artırdı” yorumunda bulundu.

Salgın, Hindistan'ı uçuruma sürüklüyor

65 yaş ve üstü yeniden sokağa çıktı

Obama'dan Trump'a Kovid-19 eleştirisi