Kart ve kredide yeni dönem başladı

Kredi kartına taksit ve borç yapılandırma Resmi Gazete’de

Bankacılık Düzenleneme ve Denetleme Kurumu’nun ilgili yönetmelik değişikliğinde, "Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez" denildi.

Yönetmeliğe göre bu süre; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya vebilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.

Yönetmelikte, önceden olduğu gibi, bundan böyle de, "Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurtdışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında" taksit uygulanamayacağı belirtildi.

Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi de on iki ayı geçemeyacak.

Yönetmeliğe eklenen geçici bir madde ile de, kredi kartlarının mevcut "borç bakiyeleri" kart sahipleri tarafından talep edilmesi durumunda "en fazla yetmiş iki ay" ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebileceği belirtildi ve "Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir" denildi.

Yapılan düzenlemeyle gelen değiklikler kısaca şöyle:

  • - Kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi sınırı 9'dan 12 aya çıkarıldı.
  • - Altın alımlarında taksit sayısı 4 olacak.
  • - Elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında 6 taksit yapılacak.
  • - Sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinde 9 taksit yapılacak.
  • - Yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart gibi herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak. Markette taksit yapılamayacak.
  • - Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar ve yurtdışında yapılan harcamalara taksit uygulanmayacak. Cep telefonuna taksit yapılmayacak.
  • - Kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri talep edilmesi halinde en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.
  • - Konut bedelinin yüzde 80'i kredilendirilebilecek.
  • - Tüketici kredilerinde maksimum vade 36 aydan 48'e çıktı.
  • - Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklamada 9 taksit olacak.