JCR'nin, Sardes Faktoring reyting çalışması tamam

Ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirilen şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notu BBB-'den BBB seviyesine yükseltildi

Japon reyting kuruluşu JCR Eurasia Rating, Sardes Faktoring A.Ş.”yi ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, ‘BBB- (Trk)’ olan Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘BBB (Trk)’ ; ‘BB+’ olan Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu’nu ‘BBB-‘; ‘B’ olan Kısa Vadeli Uluslarası Yabancı Para Notu’nu ise ‘A-3’ olarak yukarı revize etmiş olup, söz konusu notlara ilişkin görünümlerini ise ‘Stabil’ olarak belirledi.

Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para      : BBB- / (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : BBB-/ (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Ulusal Notu                               : BBB (Trk) / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı Para       : A-3 / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu  : A-3 / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Ulusal Notu                                : A-3 (Trk) / (Stabil Görünüm)
Desteklenme Notu                                          : 3
Ortaklardan Bağımsızlık Notu                     : B

SARDES FAKTORİNG: TECRÜBELİ YÖNETİMİN BAŞARISI 
“Finansal hizmetlerin çeşitlenmesi, gelişmesi ve derinleşmesi yolunda önem taşıyan bankacılık dışı finansal sektörlerin son yasal düzenlemelerle temsil kabiliyeti ve gücü artmış, etkin gözetim ve denetimi için gerekli yasal altyapı oluşmuş olup, bankacılık dışı finansal kesimin öncü sektörlerinden bir olan ve ağırlıklı KOBİ finansmanını hedefleyen faktoring sektörünün bu gelişmelere paralel olarak büyüme hızı ivmelenmiş, ülke ekonomisinin artan volatilitesi ve azalan büyüme oranlarının olası negatif etkilerine rağmen düşük penetrasyon seviyesi ve KOBİ ağırlıklı ülke ticari faaliyet yapısı da dikkate alındığında önümüzdeki dönemler için pozitif bir görünüm yaratmıştır. Ülke ekonomisinde yaşanan büyüme yavaşlaması ve yurtiçi politik risklere rağmen faktoring şirketlerinin 2013 yılında da bankacılık dışı finansal sektör içindeki payı artmaya devam etmiş fakat kârlılık performansı aynı başarıyı sergileyememiştir. Faizlerin yukarı yönlü trendi sektörün net faiz marjında bir daralma yaratmış ve kârlılık performansı olumsuz etkilemiştir.

Türkiye’de ki faktöring sektörünün banka ve bankalara ait kuruluşlar tarafından domine edilmiş yapısı içerisinde faaliyetlerini yerel bazda yürüten ve mevcut durumda pazar payı küçük olan Sardes Factoring A.Ş, tahvil ihraçlarıyla ölçülü büyümesini desteklemiş ve etkin risk yönetimi uygulamaları ile NPL rasyonlarını maksimim referans değerlerin altında tutabilmiştir. Varlık büyümesinde, öz kaynakların borçluluk oranındaki artışa eşlik edememesi, öz kaynak seviyesini yasal alt seviyelere taşımış ve bu nedenle yakın gelecek dönemlerde sermaye artırımları planlanmıştır. Müşteri konsantrasyonunun yoğun olmasına ve sınırlı müşteri portföyünün faktoring alacaklarının kalitesi üzerinde kırılganlık yaratma potansiyeli taşımasına rağmen risk algısı yüksek yönetim kadrolarının varlığı, çek keşidecilerinin ve fatura borçlularının yaygınlığı potansiyel risk seviyesini düşürmektedir. Faktoring sektörünün karlılık ve büyüme rasyolarında bozulma beklentisi ise sektörel açıdan risk unsuru olmaya devam etmektedir.

Kurumsallaşma alanında atılan adımların yanı sıra finansal piyasalardaki tecrübeli yönetim kadrosunun, pasif yönetimindeki başarısı, karlılık rasyolarının olumlu etkilemiş olması ve korunan varlık kalitesi firma notunun JCR-ER tarafından yukarı yönlü revize edilmesine dayanak olmuştur.

Diğer taraftan; ortaklık yapısında kontrolü elinde tutan Emin Hakan Eminsoy ve Cenk Tülümen’in nitelikli ortaklıklarından kaynaklanan finansal güçlerinin yeterliliği, firmanın ölçeği, planlanan yatırımların ve sektörel genişlemenin büyüme yönünden sağlayacağı katkı dikkate alınarak, Sardes Faktoring A.Ş.’yi ‘Desteklenme Notu’ kategorisinde (3) ile değerlendirilmiştir. Firmanın üstlendiği riskleri yönetebilme yeteneği, içsel kaynak yaratma, geçmiş yıl karlarının öz sermayeye eklenme planı ve mevcut sermayeleşme düzeyi dikkate alındığında, firmanın ‘Ortaklardan Bağımsızlık Notu’ kategorisindeki notu ise (B) olarak belirlenmiştir.”