İstanbul Havalimanı’nda hoşgörü: Yahudiler için sinagog açılıyor

İstanbul Havalimanı'nda Yahudiler için iki ayrı dua odası açılıyor. Nüfusunun dörtte biri Müslüman olan İsrail'deki havalimanında mescit bulunmadığı göz önüne alındığında İstanbul'dan dünyaya bir hoşgörü mesajı veriliyor

CÖMERT YILDIZ/FINANSGUNDEM.COM

Cengiz, Kolin, Kalyon, Mapa ve Limak Holding’in ihalesini aldığı dünyanın en büyüğü olmaya aday İstanbul Havalimanı’nda bir ilk yaşanıyor. Dünyanın en modern havalimanlarından biri sayılan İstanbul Havalimanı’nda Yahudiler için ibadethane açılıyor. İsrail’in en önemli gazetelerinden Yedioth Ahronot’ta yer alan bilgilere göre Türkiye Aşkenaz Sinagogu Hahamı Mdny Chitrik, yeni havalimanında iki sinagogun açılmak üzere olduğu ifade edildi. Chitrik’in verdiği bilgilere göre iki dua odası Sefarad ve Aşkenaz Yahudileri için hizmet verecek. Kapatılan Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nda Yahudiler için bir dini ibadethane bulunmuyordu.

2.2 MİLYON MÜSLÜMANA MESCİT YOK

Türkiye’de Yahudi nüfusu sınırlı sayıda olsa da sinagog ve dua odalarının açılması bir hoşgörü niteliği taşıyor.

Zira 8.8 milyonluk nüfusa sahip İsrail’de resmi rakamlara göre yaşayanların yüzde 24’ü Müslüman. İsrail’in dünyaya açılan kapısı olarak bilinen Ben Gurion Havalimanı’nda sinagog olmasına rağmen neredeyse 2.2 milyonluk nüfusa sahip Müslümanlara yönelik bir ibadethane bulunmuyor. Hatta 2016 yılında İsrail Ben Gurion Havalimanı'nda Yahudiler için ayrılan havrada Türkiye’den giden Müslümanların namaz kılması büyük yankı uyandırmıştı.