İsrailli yetkili: Omikron sürü bağışıklığına yol açabilir

İsrail Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nachman Ash, yeni tip Kovid-19 mutasyona uğrayan varyantı Omikron ile bağlantılı vaka sayılarındaki artışın İsrail’in sürü bağışıklığına ulaşmasını sağlayabileceğini söyledi.

Son derece bulaşıcı Omikron varyantı, dünya çapında koronavirüs vakalarında artışa neden oldu.

24 ve 30 Aralık arasında dünya genelinde her gün bir milyondan fazla vaka tespit edildi. Ancak ölümlerin sayısı artmadı, bu da yeni varyantın daha az ölümcül olduğuna dair umutları artırdı.

Aralık ayı sonuna kadar İsrail, Omikron’a bir ölçüde karşı koymayı başardı, ancak günlük vaka sayılarının önümüzdeki üç hafta içinde rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.

Nachman Ash, Radio 103FM’e yaptığı açıklamada, “Sürü bağışıklığına ulaşmak için sayıların çok yüksek olması gerekecek. Bu mümkün, ama biz buna vaka artışıyla değil, birçok kişinin aşı yaptırması sonucu ulaşmak istiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’de 9,4 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı çoğu Pfizer-BioNTech aşısı ile tam olarak aşılandı.

Bununla birlikte, üçüncü doz için uygun olan yüz binlerce insan henüz aşıyı olamadı.

Salgının başlangıcından bu yana İsrail’de yaklaşık 1,3 milyon koronavirüs vakası kaydedildi.

Weizmann Bilim Enstitüsü’nde veri bilimcisi ve hükümet danışmanı olan Eran Segal’e göre, Ocak ayı sonuna kadar iki ila dört milyon arasında insan koronavirüse yakalanabilir.

Ash, geçen hafta bakım evlerinde bağışıklığı baskılanmış ve yaşlı insanlar için onaylanmasının ardından 60 yaş üstü insanlar için dördüncü doz aşıya izin vermeyi düşünüyor.
(Tel Aviv/Şarku’l Avsat)

İsrail’de eylül ayından bu yana görülen en yüksek vaka sayısı

Fransa’da vaka sayıları rekor seviyede

Hamas: İsrail Gazze'ye saldırarak suç dosyasını kabartıyor