İş dünyası liderleri: Demokrasi için Trump görevden alınmalı

İş dünyasının en etkili liderleri, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e Trump’ın görevini bırakması çağrısında bulundu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en etkili gruplarından Ulusal Üreticiler Birliği (NAM), Çarşamba günü ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınması yönünde çağrıda bulundu. Cumhuriyetçilere olan yakınlığıyla bilinen NAM’den gelen açıklama, belki de modern tarihin, büyük bir iş grubu tarafından yapılan en önemli siyasi açıklaması oldu.

Aynı zamanda iş dünyası ve ABD Başkanı Trump arasında bir ayrılığa işaret etti. 

NAM CEO’su Jay Timmons, Pence’in “demokrasiyi koruma amacıyla anayasanın 25. ek maddesini kullanmak için kabineyle birlikte çalışmayı ciddi anlamda düşünmesi gerektiğini” söyledi.

Anayasa’nın 25. maddesi, kabineye ya da Kongre’ye karşı görevini yerine getiremediği durumlarda ABD başkanına müdahale etme yetkisi tanıyor.

Yorumlar ABD’nin iş dünyasının, demokrasiye açılan savaş karşısında ne kadar şaşkın olduğunu gösteriyor. 1895 yılında kurulan NAM, ülkenin en eski ve en güçlü grupları arasında ve 50 eyalette küçük ve büyük üreticileri temsil ediyor. Yapılan çağrı, Trump’ın ABD’nin başkentine akın ederek, kongre binasına girmesinin ardından gerçekleşti. Pence ise kaos esnasında, binadan çıkarıldı.

Timmons, “Trump iktidarı elinde tutma çabasıyla şiddeti alevlendirdi ve onu savunan her seçilmiş lider, anayasa üzerine ettikleri yemini ihlal etmiş ve anarşiyi demokrasiye tercih etmiş olacak” dedi. Açıklamasının devamında, “bu hukuk ve düzen değil. Bu kaos. Çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

İş dünyası dehşete düştü

JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon da Washington’da yaşanan şiddet eylemlerini kınadı. 

ABD iş dünyasının önde gelen liderlerinden Dimon, “bu toplum ve ülke olarak biz değiliz. Biz bundan daha iyiyiz” dedi. Açıklamasının devamında, “seçilmiş liderlerimizin şiddetin sona ermesi için çağrıda bulunma yükümlülüğü var ve liderler demokrasimizde yüzlerce yıldır olduğu gibi, iktidarın barışçıl devrini desteklemeliler” ifadelerini kullandı.

Yale Üniversitesi’nin Chief Executive Leadership Enstitüsü kurucusu Jeffrey Sonnenfeld ise NAM’den gelen kınamanın eşi benzeri görülmemiş bir açıklama olduğunu söyledi. Sonnenfeld, “iş dünyasında herkes dehşete düştü” dedi. NAM’in Pence’e ve kabineye yaptığı 25. maddeyi kullanma çağrısına katılan Sonnenfeld, CNN’e yaptığı açıklamada “iş dünyası onlara destek olacak” dedi.

ABD Ticaret Odası: Kongre bu akşam toplanmalı

Benzer bir şekilde, CEO üyeleri neredeyse 19 milyon kişiye istihdam sağlayan ABD Yuvarlak Masası da Trump’a ve diğer yetkililere “kaosa son verme ve iktidarın barışçıl devrini sağlama” çağrısında bulundu. 

Yapılan açıklamada, “ülkenin başkentinde devam eden kaos, demokratik bir seçimin yasal sonuçlarına karşı gelen, hukuk dışı çabaların sonucudur” dendi.

ABD Ticaret Odası CEO’su Thomas Donohue ise Kongre’ye “Anayasal sorumluluklarını yerine getirerek seçim sonuçlarını kabul etmek üzere bu akşam toplanma” çağrısında bulundu.

Wall Street’in ve ABD’nin iş dünyasının diğer liderleri de, Washington’daki şiddet eylemlerini kınadı ve şiddetin son bulması için çağrı yaptı. BlackRock CEO’su Larry Fink, başkentte yaşanan olayları kınadı ve olayların “ulusumuza, demokrasimize ve Amerikalıların iradesine saldırı” olduğunu söyledi.

Ömer Çelik'ten ABD açıklaması

 

Ivanka Trump protestoculara ‘vatansever’ dediği tweet'ini sildi

 

Beyaz Saray'da istifa dalgası