İran parası Tümen, pula döndü

İran tümeni, yeni tip korona virüs ve ABD yaptırımlarının ekonomi üzerindeki baskıları nedeniyle serbest piyasada dolar karşısında rekor düşüşe geçti.

İran'da serbest döviz piyasasını takip eden Bonbast.com’a göre serbest piyasada doların satış kuru 215 bin 500 tümene kadar çıktı.

Donya-e-Eqtesad sitesi ise doların satış kurunun 215 bin 250 olduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018’de İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek, Tahran’ın ekonomisine büyük baskı yapan yaptırımları yeniden uyguladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Ortadoğu’da korona virüs kaynaklı en fazla ölümün yaşandığı ülkedeki ekonomik krizin derinleşmesine katkıda bulundu.

İran para birimindeki düşüş, Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Hemmati’nin, para piyasasını dengelemek için yüz milyonlarca dolar pompaladıkları konusunda güvence vermesine rağmen devam etti.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları yeniden uygulaması nedeniyle ekonominin etkileneceğinden korkan İranlılar arasında ABD dolarının yoğun talep görmesi nedeniyle Tümen Eylül 2018’deki değerinin yaklaşık yüzde 70’ini kaybetti.

Tahran yönetimi, Nisan ayında dolar kurunu 42 bin seviyesinde sabitlemişti. Bu, daha çok devlet destekli gıda ve ilaç ithalatı için kullanılıyor.