IMF: Zenginden alıp fakire verin

Uluslararası Para Fonu korona döneminde artan gelir adaletsizliğinin giderilmesi için öneride bulundu: Zengin ülkeler eşitsizlikleri azaltmak için vergileri kullanabilirler

Korona salgını küresel ekonomilerde ağır hasar bırakırken artan işsizlik dar gelirli kişi sayısını rekor seviyeye taşıdı. Bu dönemde zenginler daha zengin olurken fakirler daha da muhtaç konuma geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmiş, zengin ekonomilerin kovid salgınının ortaya çıkardığı eşitsizlikleri azaltmaya yardım için daha kadameli gelir, veraset ve emlak vergileri kullanabileceklerini ve ‘aşırı yüksek’ şirket karlarını vergilendirilebileceğini önerdi.

IMF hazırladığı Mali İzleme-Fiscal Monitor raporunda, pandeminin sağlık hizmetlerine, eğitime ve dijital altyapıya erişimde var olan eşitsizlikleri artırdığına işaret etti. Pek çok ülkenin COVID-19 aşılarına erişimi sağlamak ve hizmetleri iyileştirmek için ek gelirlere ihtiyacı olduğunu belirten IMF, gerekli kaynakların sağlanması için gelişmiş ekonomilerin gelir vergilendirmesinin kademeli yükseltilebileceğin, verasat ve emlak vergilerini artırabileceklerini vurguladı. Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, IMF’nin önerisini ilk yeni ABD Hükümeti hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde 2.3 trilyon dolarlık altyapı yatırım paketi açan Başkan Joe Biden, bu harcamaları zengin ABD’lilere fatura etmeye hazırlanıyor. Biden’ın hayata geçirmeye hazırlandığı vergi paketinde belirlenen oranların üzerinde gelir sağlayan şirketlerin kurumlar vergisinde artış öngörülüyor. ABD’de zenginlere getirilecek vergilerle son dönemde ekonomiye destek paketi olarak aktarılan paraların 15 yıl içerisinde vergi olarak tahsil edilmesi öngörülüyor.

KISMİ DESTEK GELDİ

Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların vergi politikası konusunda en yetkili ismi olan ve vergi yasalarının hazırlandığı Yollar ve Kaynaklar Komitesi Başkanı Richard Neal, Başkan Biden'in altyapı planının finansmanı için kurumlar vergisini yükseltme planına kısmi destek verdi. Neal, Yollar ve Kaynaklar Komitesi'nin gündemine 4-6 hafta içinde gelmesi beklenen tasarıda finansman için tahvil ihracı ve işçi ve küçük esnafa vergi indirimi gibi başka fonlama tedbirlerine de yer verilmesinin üzerinde duracağını vurguladı. Biden'in planına destek verip vermeyeceği yönündeki sorulara yanıt veren Neal, "Kongre bazı öneriler sunacak. Başkan'ın önerilerinin bir kısmını kabul edeceğiz. Eğer Başkan'ın teklifini iyileştirebileceksek bunu yapmak istiyoruz" şeklinde yanıtladı.