IMF, Türkiye’yi 12 ülke arasında gösterdi

IMF raporuna göre Türkiye, enflasyonun çift hanede olacağı öngörülen 12 ülke arasında

Merkez Bankası para politikasında hedeflenen enflasyon rakamlarına kısa vadede ulaşılması zor görünüyor. IMF 2021 Nisan Raporu'nda bu yıl enflasyonun çift hanede ve yüzde 10'un üzerinde olacağı öngörülen 12 ülkeye yer verildi. Türkiye yüzde 13.6 ile 9’uncu sırada, Libya'dan daha iyi, Liberya'dan daha kötü çıktı.


Naci Ağbal'ın Merkez Bankası başkanlığı döneminde 2021 sonu için enflasyonun yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan ise Şubat ayı başında yaptığı açıklamada "Enflasyon hedefinin uzağındayız" demişti. Yeni Ekonomi Programı'nda 2020 ve 2021'de enflasyon hedefi yüzde 5 olarak belirlenmiş ancak 2020'de yıllık enflasyon yüzde 14.60 olarak gerçekleşmişti.

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, yatırım bankası JPMorgan TL'deki son dönemdeki değer kaybının fiyat baskısı oluşturmaya başladığını söyleyerek, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini %11.2'den %13.4'e revize etti. Merkez Bankası yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise enflasyonla ilgili şu yorumu yapmıştı: “Merkez Bankasının Kanun ile belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Fiyat istikrarı şeklinde tanımlanmış ve Hükümetimizle birlikte belirlenmiş olan orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağız.”

Kapalıçarşı'da altın fiyatları 19/04/2021

IMF: Kovid-19 Sahra Altı Afrika'da 32 milyon yeni yoksul çıkaracak

IMFC: Para politikası uygun olan yerlerde destekleyici kalmalı

IMF: Sistemik bir borç krizi görmüyoruz