ILO'dan Türkiye'ye Soma heyeti

Bu hafta içinde gerçekleşecek ziyarette ILO sendikalara dayanışma ve desteğini sunacak

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Soma kazası sonrası Türkiye’ye heyet gönderiyor. Bu hafta içinde gerçekleşecek ziyarette, ILO sendikalara dayanışma ve desteğini sunacak. Hazer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre ziyarette iş sağlığı ve güvenliği konularının da gündeme gelmesi bekleniyor. ILO’nun ziyaretinde üst düzey yöneticilerin yanı sıra teknik işlerden sorumlu isimler de yer alacak.

DESTEK SUNULACAK

Edinilen bilgiye göre ziyaretin gerekçesi “ILO’nun dayanışma ve desteğini sendikalara sunmak” olarak belirlendi. Ziyaret kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda da görüşmelerin yapılacağı ifade edildi. Heyet 3 kişiden oluşacak. Üst düzey yetkililerin yanı sıra teknik yetkililer de heyette yer alacak. Heyetin Soma’ya gidip gitmeyeceği konusunda ise bir netlik bulunmuyor. Ankara’da yapılacak temasların ardından Soma’ya bir ziyaretin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

TÜRK-İŞ VE DİSK’TEN PROTESTO

ILO heyetinin Soma  sonrası kararlaştırılan ziyareti başlamadan önce de, ILO’dan bir heyet AB’nin sosyal politika ve istihdamı düzenleyen 19. fasılı kapsamında sendikalar ve bakanlıkla dün bir araya geldi.  Avrupa-Türkiye Parlementerler Meclisi ile ILO ve Çalışma Bakanlığı’nın ortak düzenlediği toplantıya Türk-iş Soma’daki facia nedeniyle katılmama kararı alırken; DİSK de toplantıyı protesto etti. 

DİSK’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“DİSK olarak, Avrupa Komisyonu ve Türkiye arasında devam eden üyelik görüşmeleri çerçevesinde İstihdam ve Sosyal Politikaları içeren 19. fasılın açılmasında Türkiye’deki sendika yasalarının ILO Sözleşmelerine uygun hale getirilmesinin zorunlu olduğunu her yerde hatırlattık. Herhangi bir olumlu gelişme olmamasına rağmen diyalog sürecinden kopmadık, toplantılara katıldık, kurumların ve uzmanların görüşlerini dinledik. Ancak bu süre zarfında yasaların ILO 87 ve 98’e uygun olarak değiştirilmesi yani 19. fasılın açılması yönünde herhangi bir somut ve resmi adım atılmamıştır. Bu koşullar altında ‘Türkiye Sendikal Haklar Mevzuatına Yönelik Üst Düzey Çalışma Grubu’ toplantısına katılmanın bir anlamı yoktur.”