İlk faiz artışı ne zaman?

Standard Bank analisti Steve Barrow’a göre Fed’in ilk faiz artışı tarihi Eylül ayı…

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Standard Bank tarafından bugün yayınlanan raporda Fed’in Mart ayında “sabırlı” ifadesini kaldıracağı ve Eylül ayında da faiz artışına başlayacağı öngörülüyor.

Raporda Fed Başkanı Janet Yellen’ın dün Kongre’de Finans Komitesi’nde yaptığı konuşmada ilk günkü konuşmasına benzer bir şekilde Fed’in ne düşündüğü hakkında yeni görüşler dile getirmediği belirtiliyor. Yellen’ın ekonomi güçlenmeyi sürdürdüğü sürece bu yıl içerisinde faiz artışına gidilebileceğini ifade ettiği vurgulanıyor.

Raporda ilk faiz artışının Eylül ayında gerçekleşmesi öngörülüyor. Fed’in Mart ayında “sabırlı” ifadesini kaldırabileceği ve piyasalar Haziran’da ilk faiz artışını beklese bile faiz arttırmaya Eylül’de başlayabileceği belirtiliyor. Standard Bank analisti Steve Barrow’a göre Fed tehlikesiz bir tepki oluşması için piyasaların faiz artışını nerdeyse tümüyle fiyatlamasını istiyor. Benzer uygulamayı parasal genişlemeyi sona erdirme duyurusunda da yaptığını (Eylül 2013’te bekleniyordu ancak Aralık’ta gerçekleşti) hatırlatıyor. Benzer şekilde ilk faiz artışının Haziran’da beklendiğini ancak Eylül’e erteleneceğini öngörüyor. Bu varsayımların piyasaların bu şekilde işlemeye devam etmesine ve Fed’in planlarını bozacak bir durum ortaya çıkmamasına bağlı olduğu da belirtiliyor.