İlk adımı Katar attı Körfez krizi çözüldü

2017 yılından bu yana devam eden Katar ambargosunun kalkmasıyla ve Körfez krizinin sona ermesi bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensinin eski Danışmanı Profesör Dr. Abdulhalık Abdullah, Körfez krizinin çözümünde önemli gelişmeler olduğunu söyledi. ABD’yi arkalarına alarak Katar’a karşı yaptırımlar uygulayan Arap ülkeleri dolaylı olarak İran baskısı altında kalmıştı. Suudi Arabistan’ın ABD ile yaptığı ticari anlaşmalar sonrasında ABD petrol üretim kuyularına yapılan hava saldırısı büyük hasara neden olmuştu. Suudi Arabistan saldırı konusunda İran’ı suçlarken, Husiler yeni saldırıların sinyalini vermişti. “Sıradaki hedef Dubai mi” diye konuşulurken gelen “Kriz çözüldü” açıklaması bölgede gerilimin sona ermesi anlamına geliyor. 

Eski danışman Abdullah, sosyal medya hesabı Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Size Körfez anlaşmazlığının beklenenden daha erken çözülmesi için önemli gelişmeler olduğunu müjdeliyorum." ifadelerini kullandı.
Abdullah, söz konusu ifadelerine ise açıklık getirmedi.

İLK ADIMI KATAR ATMIŞTI

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani 5 Kasım'da, Katar Şura Meclisi'nde yaptığı konuşmada, ülkesine yönelik ablukanın etkilerini geride bırakmayı başardıklarını, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki sorunları çözmek için diyaloğa hazır olduklarını belirtmişti.
Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah da Katar Emiri'nin açıklamasının ardından, yakın dönemde Körfez krizinde istenen çözüme ulaşılacağından ümitli olduklarını, ülkesinin de ara buluculuk çabalarını sürdüreceğini ifade etmişti.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

HUSİ GEMİLERİNE İZİN ÇIKTI

Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerince engellenen petrol yüklü iki tankerin Hudeyde Limanı'na giriş yaptığını açıkladı.

Husilere bağlı petrol şirketi sözcüsü Emin eş-Şubati, El-Mesira kanalına yaptığı açıklamada, 59 bin 499 ton dizel yakıt taşıyan C Ador ve Damas petrol tankerlerinin Hudeyde Limanı'na demirlediğini söyledi.

Şubati, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu, gemilerin Hudeyde Limanı'na girişini engelleyerek, Yemenlilerin sıkıntılarını artırmakla suçladı.

Sözcü Şubati pazar günü yaptığı açıklamada, koalisyonu 8 petrol tankerini engellemekle suçlamıştı.
Yemen hükümeti, 15 Ekim'de petrol ürünleri taşıyan 10 geminin Hudeyde Limanı'na girişini onaylamıştı.

Husilerin kontrolündeki bölgelerde uzun süredir, petrol ürünleri açısından ciddi bir kriz yaşanıyor, bu da büyük oranda fiyat artışlarına yol açıyor.
Yemen hükümeti, gemilerin yakıt ithalat kurallarına uymadıkları için zamanında limana ulaşamamasından Husileri sorumlu tutarken, Husiler ise Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ile hükümeti, petrol gemilerini alıkoyarak Hudeyde Limanı'na girmelerini engellemekle suçluyor.