İkrazat sektörü BDDK’ya geçiyor

Yasal tefeci olarak bilinen ve ağırlıkıl olarak Musevi kökenli işadamlarının hakim olduğu ikrazat sektörü BDDK kontrolüne giriyor

Her yıl farklı sektörlere yaklaşık yarım milyar liralık kredi kullandıran ikrazat sektörünün denetimi Hazine’den Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’a (BDDK) geçiyor. Finans sektörüyle ilgili önemli kulis haberlerine imza atan Vatan Gazetesi Yazarı Ufuk Şanlı, konuyu köşesine taşıdı:
Ekonomi bürokrasisine yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, bugüne kadar Hazine Kontrolörleri tarafından denetlenen ikrazatçılar tıpkı leasing ve faktoring sektörleri gibi artık bankalar yeminli murakıpları tarafından denetlenecek. Devir işleminin yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bankalar gibi mevduat toplayamayan, hatta başka finansal kurumlardan borç veya kredi alması yaksa olan ikrazat sektöründe halen 25 şirket faaliyet gösteriyor. 10 bin ila 1 milyon lira arasında değişen tutarlarda kredi açabilen ikrazatçılar geçen yıl toplam 364 milyon lira kredi kullandırdı. Bu rakam küresel krizin Türkiye’yi de etkisi altına aldığı 2009’da 455 milyon lira idi. Daha çok orta ve küçük ölçekli işletmelerle çalışan ikrazatçıların aylık ortalama faiz oranı ise piyasanın oldukça üzerinde: Tam yüzde 3.5... Bu rakam bankalardan 2.2 puan daha yüksek. Yani bir esnaf bankadan 10 bin lira çekerse 12 ayda sadece 1 bin 50 lira faiz öderken, aynı parayı ikrazatçıdan çekerse 2.900 lira ödüyor. Buna karşın bürokrasinin az olması ve işlemlerin kısa zamanda sonuçlandırılması esnafın ikrazatçıları tercih etmesine neden oluyor.