Hüseyin Aydın neden şikayet etti?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın bankacılık sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu

Türkiye Bankalar Birliği 58. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye’nin büyümeye devam etmekle birlikte küresel sorunlardan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Aydın yeni düzenlemelere ilişkin, “Tüketici Hakem Heyetleri'nde bütün kararlar bankalar aleyhine alınıyor. Hakem heyetlerinde bankacı yok. Hizmetler karşılığında alınacak ücretlerdeki yeni düzenlemeyle ilgili şikayetlerimiz var. Finansal tüketiciler için finansal tahkim komisyonu kurulmasını talep ediyoruz”dedi.

AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 2,13 TRİLYON LİRA

 Bankacılık sektörü verileri hakkında bilgi veren Aydın “Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 15 mart itibariyle 2.13 trilyon lira oldu ve GSYH'nın yüzde 118'ine ulaştı. Kredilerin GSYH'daki payı yüzde 74'lere geldi; bu payın halen yukarı doğru gidecek mesafesi var. Sektörün 2014 sonu itibariyle proje finansmanları için 228 milyar TL taahhüdü var. Önümüzdeki dönemde de proje finansmanına talep artacak” dedi. Aydın, proje finansmanlarına özel sektörün katılımını teşvik etmek, menkul kıymetleştirmeyi yapmak, sermaye piyasasını da devreye sokmak zorunda olduklarını ifade etti.

TAKİPTEKİ KREDİLER YÜZDE 4

Aydın “Takipteki krediler varlık yönetim şirketlerine satılanlar da dahil yüzde 4 seviyesinde, bu yönetilebilir bir seviyedir. Kredi büyümesi için sermaye şart, yeni finansal mimaride yüksek ve kaliteli sermaye aranıyor.” dedi.

 700 MİLYAR LİRA DAHA KREDİ VEREBİLİRİZ

Bankacılık sektörünün mevcut düzenlemeler çerçevesinde 700 milyar TL daha kredi verebilecek olduğuna dikkat çeken Aydın, özkaynağı büyütme konusunda sıkıntı olduğunu söyledi. TBB Başkanı "SYR yasal sınırın üzerinde ama çok hızlı aşağı doğru hareket ediyor; bu nedenle de özkaynakları artırmayı istiyoruz. Düzenlemelerin sektöre son beş yıldaki etkisi 25 milyar TL oldu" dedi.

BÜYÜME HIZI POTANSİYELİN ALTINDA OLACAK

Aydın, bankaların döviz riskinin yönetilebilir düzeyde ve yasal sınırların altında olduğu belirterek "Bu yıl enflasyonun daha düşük olacağını; cari açığın gerileyeceğini ancak büyüme hızının potansiyelin altında olacağını bekliyoruz. Makro dengelere zarar gelmeden büyümenin yüzde 4 olması için politikalarda makul esneklik olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Aydın kobi kredileri, ihracat ve döviz kazandırıcı kredilerde, proje ve yatırım kredilerinde daha düşük risk ağırlığı istediklerini belirterek şöyle devam etti: “Büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılan sendikasyonlarda Hazine'nin üstlendiği borç anlaşmaları teminat kabul edilmeli. Genel karşılık uygulaması hafifletilmeli. TL ve YP ZK'lara piyasa faizi kadar faiz ödenmeli; şube harçları sadece yeni açılacak şubelerden alınmalı. İhtiyaç kredilerinde taksit sayısı 36 aydan uzun olmalı” dedi.