HSBC'nin global konukları var

HSBC farklı kıtalardan 100 üreticiyi Türkiye'ye getiriyor. Yabancı üreticiler, yerli sanayicilerle bir araya gelip fabrika gezecek

HSBC dünya ekonomisi belirsizlikler ile boğuşurken farklı kıtalardan 100 üreticiyi Türkiye’ye getiriyor. Kasım ayında gerçekleştirecek organizasyonda yabancı üreticiler yerli sanayicilerle biraraya gelecek, fabrika gezecekler. Dünyanın farklı bölgelerindeki üreticileri biraraya getirerek yatırım ortamlarını geliştirmeyi hedefleyen HSBC’nin Kurumsal Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, Türkiye’deki müşterilerini de Şangay, Singapur ve Hamburg’a götürdüklerini söyledi. Sökmen, “Değişik ülkelerde toplantılarımız oluyor. Müşterilerimizi biraraya getiriyoruz. Bunu çok dikkatli yapmaya çalışıyoruz. Birbirini tanımayan insanlar arasında inanılmaz güzel toplantılar oluyor” dedi.
‘Sektörler önemli’
Sökmen, şu bilgileri verdi: “Türkiye hakkında, mevzuat hakkında bilgi veriyoruz. 100 yakın, değişik ülkelerden müşterilerimiz Türkiye’ye gelecek. HSBC’den de çok üst düzey katılım olacak. Bu toplantılarda özellikle üç sektörü; demir çelik, perakende ve kimyayı ele alacağız. Bunların dışında Türkiye’de iş yapma potansiyelini anlatacağız. Bunların çok etkili olduğunu düşünüyoruz. 20 - 22 Kasım tarihlerinde olacak. Güney Amerika’dan, Kuzey Amerika’dan, Avrupa’dan Asya’dan, Ortadoğu’dan her kıtadan müşterilerimiz var. Avrupa ve Asya gelenlerin yüzde 50’sini oluşturacak. HSBC için Türkiye önemli. Türkiye, HSBC’nin 20, kurumsalda da 14 ana ülkesinden biri. Fabrika ziyaretleri de yapıyoruz.”
Dış ticaret için fon çıkardı
HSBC’nin kurumsal ve ticari bankacılıkta ciddi bir yapılanma geçirdiğini ifade eden Virma Sökmen, uluslararası destek fonu çıkardıklarını söyledi. Sökmen şöyle konuştu: “Türkiye’de özel sektör borcunda ciddi bir büyüme oldu. İthalatın finansmanı maliyetli oldu. Bu nedenle kısa vadeli krediler alındı. İhracat o kadar ithalata bağlı ki biz bu dönemde uluslararası destek paketini çıkardık. Şirketlerin gerçek ihtiyaçlarına göre hareket ettik. Şirketler tedarik zincirlerinde ne sorunlar yaşıyorlar, üretim süreçleri nedir,  bunlara baktık. Uzmanlarımız şirketlerle birlikte en doğru yapıyı oluşturmaya çalışıyorlar. Bunda başarılı olduk. Ciddi anlamda ilgi oluştu. İki aydır bu işi yapıyoruz.     1 milyar TL diye çıktık. Şu anda 500’e yakın firma ile anlaştık.” (Milliyet)