Hızlı tren ücretleri ne olacak?

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman 'hızlı tren' ücretleriyle ilgili önemli tüyolar verdi

29 Ekim’de seferlerine başlaması planlanan Ankara-İstanbul hızlı treninin detayları netleşiyor. Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul hattında fiyatların uçaktan ucuz otobüsten pahalı olacağını söyledi. Uçaklar gibi erken rezarvasyona yönelik özel bir fiyat çalışmaları olduğunu da açıklayan Karaman, Ankara-İstanbul hattıyla birlikte günde 50 bin yolcunun demiryollarına yönelmesini beklediklerini kaydetti.
Gazetecilere beraber Ankara-Eskişehir-Konya hızlı treninde seyahat eden Karaman, Ankara-İstanbul hızlı tren çalışmaları hakkında bilgi verdi. İstanbul-Ankara hattı açıldığında yolculuğun herşey dahil 3 saat süreceğini dile getiren Karaman, demiryollarının birçok avantajı olacağını söyledi. Karaman, “Anadolu yakasında oturanlar için avantajları sözkonusu, çok sık seferler olacak. 10-15 dakika arayla seferler olacak” diye konuştu. Fiyat konusunda ise karayollarına çok yakın durmayacaklarını söyleyen Karaman, “Fiyatlar biraz daha artabilir. Şu anda dünyanın en ucuz tren taşımacılığını yapıyoruz” dedi. Hızlı tren giden yerlerde yolculukların yüzde 70-72’sinin hızlı trenle yapıldığını kaydeden Karaman, Ankara-İstanbul arasında da günde 50 bin yolcu beklediklerini ifade etti. Şu anda Ankara-İstanbul hattında temmuz sonunda tüm hattın bitebilecek durumda olduğunu ifade eden Karaman, “Hesapları şaşırtan sinyal sistemi. Temmuzda tüm hat bitiyor denemeler başlıyor. Mesela Ankara-Eskişehir arasında denemeler 6 ay sürdü. Ama bunun yarısını kuşlar aldı. Kuş ölümleri o dönemde arttı” dedi. Karaman, Ankara-İstanbul hızlı treni için havayolu ve karayolu şirketleriyle görüşüp görüşmediklerini sorusuna da, “Havayollarında hedef uzun taşıma olmalıdır” karşılığını verdi.
1 trilyon dolarlık yatırımdan pay için şirket kurduk
Karaman TCDD’nin bundan sonraki çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 2020’ye kadar dünyada 1 trilyon dolarlık demiryolu yatırımı yapılacağını belirten Karaman, TCDD’nin bundan pay almak için şirket kurduğunu söyledi. Milli tren yapmak için de kolları sıvadıklarını kaydeden Karaman, Mekke- Medine’de demiryollarında çalışması için personel yetiştirdiklerini ön koşulun ise Arapça bilmek ve Müslüman olmak olduğunu belirtti. Karaman “Çünkü Müslüman olmayanlar orada çalışamıyorlar” dedi.