Gül'den çarpıcı açıklamalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin sorularını yanıtlıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Habertürk TV'de gündeme ilişkin açıklamlarda bulunuyor.

Gül'ün açıklamalarından satırbaşları;

Türkiye'de çok canlı bir yıl oldu. Özellikle Gezi meseleleri ve son tartışılan olaylar Türkiye'de bir çok güzel şeyi gölgeledi. Yüzde dörtle Avrupa'nın en iyi büyüyen ülkesi Türkiye oldu. Ekonomi  diğerlerinden daha iyi oldu. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi hepimiz biliyoruz ki Kürt sorunu. Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi. Konuşarak bu işi, Türkiye'nin çıkarlarına zarar vermeyecek şekilde bir gelişme oldu. Kadınlara ta başından beri bir ayrımcılık yaptık biz ve  çok daha önemlisi muhalefetin sessiz desteği oldu. Aslında bunlar çok daha temel meseleler. Bu olayları gölgeleyen, son iddialar da Türkiye'nin gündeminde önemli bir mesele oldu.

Gezi olayları ile 17 Aralık arasında bir paralellik var mı? Son dönemde kamuoyu tarafından tartışılan cözümsüzlük gibi görülen olayın nedeni ne?

Türkiye kesinlikle 10 yıl önceki demokratik kurumları daha iyi çalışan bir ülke. Haziran'daki olaylarla bu olayları birbirine paralel olarak görmüyorum. Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin eşit olduğunu kabul etmek, o açıdan ben bu sorunların çözüleceğini düşünüyorum.

Cezaevindeki milletvekillerinin serbest kalmasıyla ve yargıyönünde bir takım değişiklikler oldu. Bu gelişmeler yaşanıyor. Yargı konusunda değerlendirmeniz ne olur?

Türkiye'de yasama yürütme ve yargının bir ahenk içinde olması gerekiyor. Yasama ile yürütmenin seçimlerde değiştirilebilmesi mümkündür. Yargının kendi tarafsızlıklarına halel etmeyecek şekilde hareket etmesi gerekir. Bir zamanlar Anayasa Mahkemesinde benim de atadığım üyelerin oy birliğiyle karar almasını memnuniyetle karşıladım. Yüksek yargı mahkemeler temyizler, bu mahkemelerin de çok iyi çalışlması gerekmektedir.Bu konuda çok önemli serzenişler oluyorsa bir çalışma yapılabilir.