Gözler Rusya’nın Davos'unda

Davos’tan sonra Avrupa’nın son yıllarda en fazla önemsenen ekonomi zirvesi olan St. Petersburg Ekonomik Forumu bugün başlıyor.

Davos’tan sonra Avrupa’nın son yıllarda en fazla önemsenen ekonomi zirvesi olan St. Petersburg Ekonomik Forumu bugün başlıyor. İki gün sürecek foruma 75 ülkeden 15 bin kişi ve 270 şirket katılıyor. Katılım ücretinin 350 bin ruble olmasına rağmen, zirveye ilginin rekor seviyede olduğu bildiriliyor.

ABD’nin resmi düzeyde boykotu ve devam eden yaptırımlara rağmen, Coca Cola’dan Boeing’e kadar pek çok Amerikan şirketi foruma üst düzeyde katılım gösteriyor.

Rusya’nın daha fazla yabancı yatırım çekmek için platform olarak gördüğü zirvede Başkan Putin de bir konuşma yapacak ve katılımcıların sorularını yanıtlayacak.

Diğer yandan zirveye Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in katılımı, Batı yaptırımlarına karşı Rusya ile Çin’in gittikçe güçlenen ekonomik işbirliğine gözlerin çevrilmesine neden olacak.

St. Petersburg’a gitmeden önce, dün Kremlin Sarayı'nda Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'i ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova ile Pekin arasındaki ilişkilerin şimdiye dek eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştığını söyledi.

 Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Xi'ye 'değerli dostum' diye hitap ederek, Çin Devlet Başkanı'nın Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler açısından anahtar gelişmelerden biri olduğunu dile getirdi.

Sputnik’in aktardığına göre, Putin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Son yıllarda, sizin de doğrudan katılımınız sayesinde, Rusya-Çin ilişkileri, abartı olmaksızın, şimdiye dek eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştı. En önemlisi de, eşi görülmemiş seviyedeki ilişkilerin, Rusya ile Çin halklarının işbirliğine sahne olması ve tam teşekküllü kalkınma için sahip oldukları rekabet avantajlarını kullanmasıdır."

2018 sonu itibarıyla Çin'le ticaret hacmini 100 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefi koymuş olduklarını anımsatan Rusya Devlet Başkanı, bu hedefe planlanandan önce vardıklarını, geçen sene sonu itibarıyla ticaret hacminin 108 milyar dolar olarak kaydedildiğini belirtti. Çinli mevkidaşına bu süreçlerdeki katkısı dolayısıyla teşekkür etti.

Rusya ile Çin'in ulusal ve uluslararası düzeydeki değişikliklerin getirdiği sınavları başarıyla geçtiğini teyit eden Çin lideri de, şunları söyledi:

"İlişkilerimizi adım adım tarihin en yüksek seviyesine çıkarmayı başardık. İlişkilerimizi geliştirmenin bir sınırı yok. Giderek daha da iyi olacak. Bu ziyaretin yeni ve önemli başarıları beraberinde getireceğinden eminim."

Putin'in Yardımcısı Yuriy Uşakov, iki liderin küresel ortaklık ve stratejik işbirliğine ilişkin yeni bir deklarasyon imzalayacağını duyurdu.

Çin heyetinin hediye olarak iki panda getirdiğini de aktaran Uşakov, pandanın Çin'in sembolü olduğunu anımsattı. (Turkrus)