Gözler Merkez Bankası'nda

Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın Salı günü yapacağı PPK toplantısına çevrildi

Tahvil-bono piyasasında faizlerdeki aşağı yönlü seyir devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) salı günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde indirime gideceği beklentisi geçen hafta piyasalar tarafından fiyatlanırken, Moody's'in çözüm süreci ile ilgili açıklamaları da faizlerdeki aşağı yönlü harekete destek oldu.
Analistler, geçen hafta tahvil bono piyasasında TCMB'nin PPK toplantısında politika faizinde olası 25 baz puanlık indirimin fiyatlandığını belirtirken, PPK toplantısında politika faizinde beklentilerin aksine daha fazla bir indirimin gelmesi durumunda faizlerdeki aşağı yönlü hareketin daha da hızlanabileceğini ifade ediyor.
Öte yandan "AA Finans Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler politika faizinde 25 baz puan indirim bekliyor.
"PPK kararlarından sonra TCMB'nin likiditeyi nasıl yöneteceği öne çıkacaktır"
İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yasin Demir, TCMB'nin cuma günü repoyu kıstığını, gecelik faizlerin tekrar yükseldiğini ve bunun da hesaba katılması gerektiğini söyledi.
Piyasaların, TCMB'nin politika faizinde 25 baz puanlık olası indirimini büyük ölçüde fiyatladığını belirten Demir, ''50 baz puanlık bir indirim gösterge tahvil ve daha kısa vadelerde çok etkili olur ancak daha uzun vadelerde aynı ölçüde etkili olmaz. Bu arada üst bantta bir indirim daha görebiliriz. "PPK kararlarından sonra TCMB'nin likiditeyi nasıl yöneteceği öne çıkacaktır, Açık Piyasa İşlemleri (APİ) fonlamasının gecelik faizleri nereye götüreceği önem taşıyor" diye konuştu.
"Alt bandın beklentilerden daha fazla indirilmesi olası"
Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise salı günü yine bir sürpriz kararın görülebileceğini ve indirimin tüm faizlerde (politika-alt-üst) gerçekleşme ihtimalinin olduğunu söyledi.
Eğer politika faizinde indirim görülürse özellikle kısa vadeli tahvillerin olumlu etkileneceğini düşündüklerini aktaran Tözge, şu an yüzde 5,62 seviyesinde olan APİ fonlamasının politika faizinde olası indirimle birlikte sert şekilde aşağı geleceğini ve bunun da genelde fonlama ile tutulan kısa vadeli tahviller için iyi haber olduğunu kaydetti.
Öte yandan, not arttırım beklentileri ve global faizlerdeki olumlu seyrin verim eğrisinin uzun tarafına destek vermeye devam ettiğine işaret eden Tözge, alt bantta 50 baz puanlık bir indirim olsa dahi kur tarafında önemli bir değer kaybı beklemediklerini dile getirdi.
Tözge, kuvvetli sermaye girişleri olduğu sürece faiz indirimlerinin kuru değersizleştirmekten ziyade daha fazla değerlenmesini engellemeye yarayabileceğini belirtti.
PPK kararları üzerinde, bu sefer en önemli önceliğin büyüme ve cari açık olacağına dikkati çeken Tözge, TCMB'nin uzun zamandır enflasyonu tehdit olarak görmediğinden dolayı büyümeyi daha önemser bir havaya bürünmüş durumda olduğunu ifade etti.
Tözge, "Değerli TL, cari açık hedeflerine zarar verdiğinden alt bandın beklentilerden daha fazla indirilmesi (50 baz puan gibi mesela) olası. Eğer 50 baz puanlık bir indirim olursa kısa vadeli tahvillerdeki alımların devam edebileceğini ve verim eğrisinin komple aşağı doğru kayacağını düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.