Gorbaçov'dan ‘soğuk savaş' uyarısı

Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerini kontrol eden Rusya yanlısı ayrılıkçıların kendi seçimlerini yapmalarına rağmen gerilim tırmanıyor

Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların kontrol ettiği ‘Donbas’ olarak bilinen bölgelerde 80’den fazla askeri araç hareket halinde görüldü. AP haber ajansının aktardığına göre üzerinde herhangi bir devletin sembolü bulunmayan askeri araçlar ayrılıkçıların kalesi hükmündeki Donetsk şehri yakınlarında ve Snizhne şehri dışında ilerliyordu. Amerikalı haber ajansı, çoğunlukla nakliye kamyonlarından oluşan araçların birbirinden ayrı üç konvoy şeklinde tespit edildiğini belirtti. Kamyonların bazılarında ağır silahlar bulunurken bir kısmında da asker taşındığını söyledi. Askeri araçlar arasında en az bir tane de zırhlı personel taşıma aracı yer alıyordu.
Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi sözcüsü Volodymyr Polevoy da Donetsk’in 150 km kuzeydoğusunda ve Lugansk’taki ayrılıkçılara ait  mevzilerde güçlendirme gayesiyle askeri hareketlilik saptadıklarını açıkladı. Önceki gün ise Donbas’ta 7 Aralık’ta kendi seçimini yapmayı planlayan Kiev yönetiminin askeri etkinliğini artırdığı haberleri gelmişti. Kiev yönetimi geçtiğimiz hafta içinde Rusya’nın ayrılıkçılara silah ve asker yardımında bulunduğunu öne sürmüştü. Ancak Moskova bu iddiaları reddediyor.

Ülkenin doğusunda geçtiğimiz nisan ayından bu yana tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş olan ayrılıkçılar ellerindeki silahları bölgeyi terk eden Ukraynalı askerlerden aldıklarını öne sürüyor. Gözlemciler ise ayrılıkçıların kullandığı silahların kalitesi ve modellerine bakıldığında bu iddiaların tartışılır hale geldiğini belirtiyor. Ukrayna’da bu gelişmeler yaşanırken ABD ile Rusya dışişleri bakanları dün Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi çerçevesinde Pekin’de bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dünya gündemini meşgul eden İran nükleer sorunu ve Suriye gibi Ukrayna meselesini de yoğun bir şekilde ele aldı. Lavrov görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Ukrayna krizinin çözümünün güç kullanılarak sağlanamayacağı konusunu Batılı ülkelerin Kiev yönetimine anlatması gerektiğini söyledi.
‘Soğuk savaş başlayabilir’
Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov (83), küresel güçler arasındaki tansiyonun dünyayı “yeni bir ‘soğuk savaş’ın eşiğine” getirdiğini söyledi. Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 25. yıldönümünde Almanya’nın başkentinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Gorbaçov, Batı’yı, özellikle de ABD’yi, 1990’ların başında komünist blokun çöküşü sonrasında ‘zafer gösterişçiliği’ yapmakla suçladı. Diyalog yoluyla tekrar Moskova’yla güven inşasının gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı. Batı’nın, devam eden Ukrayna krizi nedeniyle Rus yetkililere uyguladığı yaptırımları da kaldırması gerektiğini söyledi. Kendi ailesinin kökleri de bir koldan Ukraynalı olan Gorbaçov, 1991 yılında dağıldığında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) devlet başkanıydı. Tek taraflı olarak Kırım yarımadasına Ukrayna’dan ilhak eden Rusya, kendi sınırındaki Donetsk ve Lugansk şehirlerindeki ayrılıkçı hareketlere de siyasî destek veriyor. Askerî destek iddialarını ise reddediyor. Zaman