Gazprom borçlarını ödeyemeyebilir

Uluslararası kredi kuruluşu Fitch Ratings, 28 Rus doğal kaynak grubunun kredi notunu düşürdü.

Fitch, gaz devi Gazprom, petrol şirketi Lukoil, madencilik şirketleri Rusal, Polius, Evraz ve diğer 23 doğal kaynak işletme şirketinin çoğunun notunu ‘B’den ‘CC’ye düşürdü. Bu, bu şirketlerin finansal yükümlülüklerini muhtemelen yerine getiremeyecekleri anlamına geliyor.

Moody's bu hafta Gazprom ve Lukoil’in notlarını ödeme yapmama riskinin son derece yüksek olduğunu gösteren bir seviyeye indirdi.

Fitch, Rus hükümeti tarafından, “düşman” ülkeler listesindeki ülkelere borçları ruble cinsinden geri ödeme yetkisinin verilmesinin, bu şirketlerin alacaklılarına vadelerinde ödeme yapma kabiliyetine zarar verebileceğini düşünüyor.

Bu liste, Avrupa Birliği ülkelerini, Avustralya, Birleşik Krallık, Kanada, Monako, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre ve Japonya’yı içeriyor.

Rusya’nın bu hamlesi, Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle 1 Ocak’tan bu yana değerinin yarısını kaybeden rublenin düşüşünü durdurmak için hükümet ve merkez bankası tarafından alınan önlemler paketinin bir parçası.

Fitch konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ticaret ve enerji ithalatı üzerindeki kısıtlamalar da dahil olmak üzere yaptırımların sıkılaştırılmasının devam etmesi, Rusya’nın siyasi bir yanıt verme olasılığını artırıyor, ekonomisini daha da zayıflatıyor ve şirketleri için iş ortamını baltalıyor” ifadelerini kullandı.

ABD geçtiğimiz salı günü, Rus petrol ve gaz ithalatını yasakladığını duyururken Birleşik Krallık petrol ithalatını kademeli olarak yasakladığını bildirdi.

Mart ayı başlarında, üç büyük derecelendirme kuruluşu, Rusya’nın uzun vadeli borçlarını, yaptırımların birikmesi nedeniyle geri ödeyememesi muhtemel kategorisine dahil etti. Fitch daha sonra Moskova’nın notunu daha da düşürerek, borç temerrüdü riskinin “yakın” olduğunu düşünüyor.

Bir ülkenin kredi notu ne kadar düşük olursa, ülkeye borç verenlerin güveni o kadar düşüyor ve makul faizle borç alma imkanı azalıyor.