G20'den yapısal reformlara önem uyarısı

G20 Toplantısı'nın sonuç bildirgesinde dünya ekonomisindeki kırılganlıkların devam ettiği belirtildi, 3 noktada ortak hareket istendi

IMF’nin bahar dönemi toplantılarının parçası olarak 10-11 Nisan tarihlerinde Washington’da düzenlenen G20 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın temsil ettiği toplantıda üye ülkeler, dünya ekonomisinde gözlemlenen toparlanmadan memnuniyet duyduklarını belirtmekle birlikte hâlâ daha önemli riskler ve kırılganlıklarla karşı karşıya  bulundukları saptamasını yaptı.

Büyüme %2’nin üzerine çıkmalı
Bildirgede Şubat ayında Avustralya’da yapılan G20 zirvesinde alınan kararlar uyarınca üye ülkeler, ekonomilerinin büyüme hızını önümüzdeki beş yılda mevcut trend değerinin yüzde 2 üzerine çıkarma konusundaki kararlılıklarını teyid etti. Büyüme hızındaki yeni ve iddialı hedefin yerine getirilmesi amacıyla gerekli yapısal reformların tamamlanmasının önemi vurgulanan bildirgede, özellikle mal ve hizmet piyasalarında rekabeti artırarak ekonomilerin daha verimli işleyişine yol açacak düzenlemelerin önemi dile getirildi.
Büyümenin güçlendirilip yeni iş sahaları açılması yolunda finansal sektörün istikrarı ve sürdürülebilir mali politikaların öneminin altı çizilen bildirgede vergi kaçağıyla mücadele, toplam küresel talebin artırılması ve döviz kurlarında esnekliğin sağlanması, üzerinde çalışılması gereken politika alanları olarak sıralandı.
Bildirgede üye ülkeler 2010 yılında yapılan IMF kota ve yönetim reformunun henüz hayata geçirilememiş olmasından duydukları hayal kırıklığını da dile getirdi. Kota ve yönetim reformunun en önemli öncelik olduğu vurgulanan bildirgede, ABD’nin gerekli onayı vererek reformların hayata geçirilmesinin ve IMF’nin ihtiyaç duyduğu ek kaynağa sahip olmasının yolunu açması çağrısı yer aldı.