Fitch'ten 'faiz-enflasyon' açıklaması

Fitch'e göre enflasyonun ülkelerin kredi notlarına etkisini faiz oranlarına bağlı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, enflasyon trendleri ve faiz oranları ile kurlara bağlı risklerin ülkelerin kredi notları üzerinde doğrudan etkileri olabileceğini bildirdi.

Enflasyonun borç/GSYH oranlarını nasıl etkileşeceğinin hükümetlerin borç sürdürülebilirlikleri için kritik bir soru olduğunu ifade eden Fitch, korona virüs salgınının sonucu olarak yükselen global kamu borç oranlarının ülkelerin kredibilitelerini faiz oranlarında değişimlere giderek daha fazla hassas hale getirdiğini vurguladı.

Baz etkilerinin, daha yüksek emtia fiyatlarının, sektörlerin yeniden açılmalarının kendine has etkilerinin, pandemi ile ilişkili arz taraflı bozulmaların pek çok ülkede yüksek enflasyona katkı yapmakta olduklarını belirten Fitch, "Bununla birlikte merkez bankaların çoğu enflasyonda yükselişin kalıcı olmayacağı finansal şartları sıkılaştırmak için şimdi doğru zaman olmadığı görüşündeler" dedi.

"Uzun vadeli faiz oranları mali sonuçlar ve borç sürdürülebilirliği için politika faizlerinden daha önemli" değerlendirmesini yapan Fitch, tahvil piyasalarının enflasyon konusunda merkez bankaları ile görüş ayrılığı yaşadıklarına dair ikna edici kanıt bulunmadığını da vurguladı.

ABD'de enflasyon ve tahvil getirilerinin orta vadede artacağına inanan Fitch, ABD'de enflasyonun 2023 sonunda yüzde 2,5 ve 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirisini yüzde 2,3 olmasını beklediklerini vurguladı.

"Global getirilerin ABD getirilerinde yükselişi takip etmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullanan Fitch, Japonya'nın ise ülkelere özel faktörlere bağlı olarak düşük getirilerin sürebileceğini gösterdiğini belirtti.

Fitch, Türkiye büyüme beklentisini düşürdü

İngiltere'de enflasyon mayısta yüzde 2,1 arttı

Bilim Kurulu bugün toplanıyor