Fed'in Türkiye'ye etkisi kısa vadeli olacaktır

EBRD Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet , BloombergHT'de Arzu Maliki'ye konuk oldu, Türk ekonomisi hakkındaki görüşlerini açıkladı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet kısa vadede Fed'in faiz artışının negatif etkileri olabileceğini fakat uzun vadede Fed'in sıkılaşmasının büyümenin geldiği anlamı taşıdığını söyledi. 
 
BloombergHT'de Arzu Maliki'nin sunduğu "Üst Düzey" programına konuk olan Marquet, Türkiye'nin dolar cinsinden borcunun fazla olduğunu belirterek Fed'in sıkılaşmasının Türk şirketleri için fonlama maliyetlerini artıracağını ifade etti.  
 
2015 yılında belirsizliklerin yaşandığını ve yatırım ikliminin ılımlı bir şekilde ilerlediğini söyleyen Marquet, geçen yılın yatırımlar açısından rekorların kırıldığı bir yıl olduğunu işaret ettiği konuşmasında, "1,7-1,8 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz vardı. Bu hedefe ulaştık" diye konuştu. Marquet'in öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

"BORSANIN ULUSLARARASI ORTAKLIKLARINA DESTEK VERECEĞİZ"
 Borsa İstanbul'daki yüzde 10'luk payımız ve buraya yatırımımız bir güvene işaret ediyor. Daha da iyiye gitmesini bekliyoruz. Hisse açısından bir artış öngörmüyoruz. Ama borsanın uluslararası ortaklıklar yapmasında destek vereceğiz. Daha fazla şirketin piyasaya girmesini istiyoruz. Umarım borsanın halka arzını bu yıl veya 2017'nin ilk yarısında yapabiliriz.

"2016'DA 1,7 MİLYAR EUROLUK YATIRIM" 
 2016'da da 1.7 milyar euroluk yatırım rakamı ile devam etmek istiyoruz. 2016'da şu üç konuya odaklanacağız. Yenilenebilir enerji, sermaye piyasaları, kamu-özel işbirliği.

JEOPOLİTİK RİSKLER
Eğer Rusya ambargoları uygularsa Türkiye'de ekonomik büyüme 0.2 ile 0.7 oranında azalabilir. Ama şu ana kadar pek bir etki görmedik. Türkiyenin yapı sektörü hem fiyat açısından hem de rekabetçilik açısından çok iyi durumda. Rusya'nın bundan vazgeçemeyeceğini düşünüyorum. 
Suudi-İran gerginliği'nin buralardan gelecek yatırımları olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum. Jeopolitik durum Türkiye'nin çevresinde belirsizlik yaratıyor. Bu da yatırım iklimini etkiliyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 
Türkiye ekonomisi konusunda EBRD olarak olumlu düşünüyoruz. Problem Türkiye'nin borçlanma açısından dolara fazla maruz kalması. Türkiye ekonomisinin büyümesi için yerel sermaye piyasası oluşturmasını gerektiriyor. TL bu aşama çok önemli bir noktada. Biz müşterilerimize Türk Lirası'nı öneriyoruz.