Fed rüya takım olur!

Dünya Bankası Eski Başkan Yardımcısı Goldin, Stanley Fischer'ın Fed yönetimine girmesiyle bankanın 'rüya takım' haline geleceğini belirtti

Fed Başkan Yardımcılığı için adı geçen İsrail Eski Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer’a destek geldi. CNBC-e’ye konuşan Dünya Bankası Eski Başkan Yardımcısı, Prof. Ian Goldin, Fischer’ın Fed Başkan Yardımcısı olmasıyla “Rüya takım” kurulabileceğini söyledi.

Goldin, “Fischer’ı kişisel olarak da tanıyorum, inanılmaz şekilde tecrübe sahibi biri. İsrail Merkez Bankası Başkanı ve IMF’nin Başkan Yardımcısı, ayrıca MIT profesörü. Teoriyi bilir, pratiği bilir. Gelişen piyasalar konusunda da oldukça dikkatlidir. Bence Fed takımı çok çok güçlü olur. Birçok yönden rüya takım olarak görebiliriz. Stanley dünyanın önde gelen ekonomistlerinden biridir. İsrail Merkez Bankası gibi bir kuruluşu yönetebiliyorsanız politika hakkında da tecrübe edindiniz demektir ve birçok karmaşık durumda bulundunuz demektir. Bence bu çok güzel bir birliktelik olur” diye konuştu.

‘GELİŞEN PİYASALARIN CAZİBESİ SÜRECEK’

Aralık ayında gerçekleşecek Fed toplantılarının ardından yavaş yavaş tahvil alımlarında azalma gözlemlenebileceğini ifade eden Goldin, gelişen piyasaların cazibesinin devam edeceğini söyledi. Asıl sorunun sermayenin tahvillerden hisse senetlerine kayışı olduğunu belirten Goldin, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkelerde hisse senetlerinin daha iyi performans göstereceğine inandığını dile getirdi.

‘MB YENİ ORTAMA AYAK UYDURMALI’

Goldin, “Türkiye her ne kadar bu yıl aynı oranı gösteremese de etkileyici büyüme rakamları ortaya koydu. Tabii ki bir takım makro meseleler var, enflasyonu iyi yönetmek lazım, cari açığın kontrol altında tutulması lazım. Sermaye akışının sürekliliğini de sağlamak gerektiği için oldukça hassas ve kırılgan bir durum. Her ne kadar Asya piyasalarına göre durum çok daha iyi olsa da diğer gelişen piyasalara kıyasla yapılması gereken hala çok şey var. Genel olarak TCMB birincil işlevleri bazında iyi bir performans gösteriyor. Enflasyonu kontrol etmek ve rezervleri kontrol altında tutmak gibi alanlarda ama daha farklı bir ortama gireceğimiz bu yeni dönemde ve değişen beklentilerle asıl önemli olan bu yeni ortama nasıl uyum sağlayacakları” dedi.