Evlilik ve annelik kariyere engel değil

Dijital İşte kız kardeşlik networkü BinYaprak, toplumsal konularda araştırmalar yürüten Xsights işbirliği ile gerçekleştirdiği “Evlilik ve Kariyer Araştırması“nın sonuçlarını Anneler Günü dolayısıyla dikkat çekici veriler kapsamında değerlendirdi.

Gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların çoğunluğu evliliği kadınların kariyerine bir engel olarak görmüyor. Katılımcıların %72’si evliliğin kadınların kariyerine engel teşkil etmediğini belirtirken, %24’ü evliliğin kadın kariyerine engel olduğunu düşündüğünü söyledi. Aynı soru erkekler için sorulduğunda oranların %88 ve %9 olduğu görülüyor. Bir başka ifadeyle evliliği kariyere engel olarak görenlerin oranı kadınlara kıyasla üç kat daha fazla. Kadınların istihdamının artması için öncelikle  toplumdaki bu algının değişmesi gerekiyor. 

Evllik ve kariyer ilişkisi

Bunun birlikte kadınlar, erkeklere kıyasla kariyerlerinin evliklerini daha fazla etkileyeceğine inanıyor. Kadınların ve erkeklerin, «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» cevabını verme oranlarına bakıldığında, kadınların (%31) evliliğin kariyerlerini etkilediğini, erkeklerden (%17) anlamlı oranda yüksek düşündükleri ortaya çıkıyor. Başka bir değişle erkekler kadınların karşısına çıkan engellerin farkında değiller ya da kadınlar kariyerlerini bir engel olarak konumlamaya daha müsaitler. 

Gençler ise kadınların kariyerlerinin evlilikten daha çok etkilendiğine inanıyorlar. Yaş dağılımına göre incelendiğinde; «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyen 18-24 yaş grubu bireylerin oranı (%35) diğer yaş gruplarına göre anlamlı olarak yüksek iken, 45-54 yaş grubu bireyler (%80) ise evliliğin kadınların kariyerine etkisi olmadığını belirtiyor. Eğitim düzeyi yüksek olanlar ise evliliğin kadınların kariyerlerine engel olduğunu daha fazla düşünme eğilimindeler. 

Evlilik ve kariyer ilişkisine bakış eğitimle farklılaşıyor

Eğitim bazlı bakıldığında «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyenlerin oranı üniversite ve yüksek lisans üzeri eğitime sahip katılımcılarda (%57) ilkokul terk katılımcılara (%18) nazaran anlamlı olarak yüksek olduğu görülüyor. Bu bulgu Türkiye‘de eğitimli kadınlar arasındaki istihdam seviyesinin düşük olmasını da açıklıyor. Eğitimli kadınlar evliliği kariyerlerine  engel olarak görme eğilimini daha çok taşıyorlar. 

Çocuğu olanlar, evliliğin kadınların kariyerine  engel teşkil ettiğini daha fazla düşünüyorlar. Araştırma kapsamında «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyenler nezdinde, çocuk sahibi olanların oranı (%47) çocuk sahibi olmayanların oranından (%37) anlamlı olarak yüksek olduğu belirleniyor.  İş dünyasının özellikle çocuklu kadınlar için geliştirmesi gereken önlemler ise hala bekleniyor.