Evini boş tutan fırsatçı ev sahiplerine ceza

Kiralar sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hızla yükseliyor. Bazı ev sahipleri ise bu durumu fırsata çevirmeye çalışıyor. Ancak bu duruma karşı otoriteler yeni tedbirler alıyor.

Emlak fiyatları, kiralar en az enerji fiyatları kadar hızla yükseliyor. Özellikle dar gelirli aileler son yılların en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Türkiye’de artan fiyatları kiraya yansıtmak isteyen ev sahipleri, “Almanya’dan oğlum gelecek, oğlum evlenecek, kendi evime geçeceğim! Gibi gerekçeler ya da “Evi satıyorum boşalt” diyerek kiracıyı çıkarıp daha yüksek fiyata kiraya vermek istiyor. Evi boşaltmak istemeyen kiracı ile yeniden pazarlık yapılıyor ve enflasyonun çok üzerinde bir kira artışı yapılıyor.

Avrupa’da da benzer bir durum söz konusu hatta Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da boşalan evlerini en yüksek fiyattan kiraya vermek için ev sahiplerinin aylarca konutu boş tuttuğu orta çıktı. Bu durum fark eden belediye ise yeni tedbirleri hayata geçiriyor. Belediye tarafından belirlenen süre içerisinde kiraya vermeyen ev sahipleri, para cezasına çarptırılacak.

Amsterdam Belediye Meclisi, bu uygulama ile konut sıkıntısı yaşanan kentte, yüksek kira beklentisi ya da uzun süren tadilatlar nedeniyle evlerin boş kalmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kent yönetimi, 2017'den bu yana konut ve boş evler sorunu üzerinde çalışıyor. Özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkması (Brexit) sonrası çok sayıda şirket ve kurumun Londra'dan Amsterdam'a taşınması, konut sorununu artmasına katkıda bulundu.

Son 2 yılda Amsterdam'daki 10 bin ev, sahibi tarafından kullanılmak yerine, yüksek fiyattan kiralandı. Amsterdam'da aylık ev kiraları ortalama bin 500 euro civarında.

Kentteki ev sahiplerinin önemli bir kısmı, yüksek kira beklentisi nedeniyle evlerini uzun süre boş tutuyor. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, Amsterdam'daki evlerin yaklaşık yüzde 6'sı uzun süredir boş.

Tokyo'da kiralardaki düşüş devam ediyor

 

ABD'nin bazı eyaletlerinde ev kiraları yüzde 40'a yakın arttı