Erdoğan'ın Trump'ı Ankara'ya davet etmesi Rusya ile ilişkileri nasıl etkiler

ABD Başkanı Donalt Trump'ın Türkiye'ye davet edildiğini açıklaması Moskova'da da yankı yarattı

Trump'ın IŞİD'le mücadele konusunu Türkiye'ye devrederek Suriye'den çekileceğini bildirmesinin hemen ardından gelen bu davetin ve Erdoğan'ın Salı günü, en kısa sürede Vladimir Putin'le görüşmeyi planladığını söylemesinin ardından dikkatler bir kere daha Rusya-Türkiye-İran ilişkilerine çevrildi.

Rus Kommersant gazetesinde çıkan bir değerlendirme Erdoğan'ın ABD'nin Suriye'den çekilme kararını "yeni bir fırsat penceresi" olarak gördüğüne işaret ediyor. Buna göre, Türkiye'nin amacı Suriye'de ve bölgede lider pozisyonunu tahkim etmek.

Rusya Beşeri İlimler Üniversitesi'nden (RGGU) tarihçi ve siyaset bilimci Grigori Kosaç, IŞİD'le mücadelenin Türkiye'ye devrinin, bu mücadelenin yalnızca Suriye topraklarında mı yürütüleceği, yoksa Irak'a da mı sıçrayacağı konusunda soru işaretleri doğurduğunu söylüyor.

Buna göre, ABD başkanının açıklaması sonrasında Erdoğan, Orta Doğu'da ABD'nin çıkarlarını kollama görevini üstlenen İsrail'in pozisyonuna da göz dikebilir.

Rusya Uluslarası İlişkiler Konseyi Genel Direktörü Andrey Kortunov, cumhurbaşkanlığı ofisinin son günlerde İsrail karşıtı çıkışlarını bu hedefe bağlıyor.

ORSAM'dan Oytun Orhan Türkiye'nin bölgedeki önceliğinin PKK ve uzantılarını bertaraf etmek olduğunu hatırlatıyor. Türkiye'nin kendini bu hedefle sınırlı tutması durumunda komşuları ve Rusya ile arasının bir kere daha bozulmasına gerek olmayabilir. Ancak Orhan'a göre, Türkiye'nin operasyonlarının Deyrüzzor'a kadar uzanması ve Suriye rejimiyle karşı karşıya gelinmesi halinde Rusya-Türkiye ilişkilerinin bir kere daha gerilmesi kaçınılmaz.

Gazetenin görüşüne başvurduğu eski dışişleri bakanı Yaşar Yakış ise Türkiye'nin Rusya ile arasını bozmayı göze almayacağı kanısında.(Turkrus)