Erdoğan'a göre faiz kaç olmalı?

Her fırsatta faizlerin yüksek olduğuna dikkat çeken, Merkez Bankası ve bankalara çağrı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gönlünde yatan faiz oranını açıkladı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinin bir bölümünde Erdoğan'ın ABD'de yaptığı toplantıya ilişkin notlara yer verdi. Bu notlarda en can alıcı nokta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir soru üzerine faizlerin düşmesini istediği seviyeyi açıklaması oldu. İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısının bir bölümü;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'den ayrılmadan önce Bloomberg CEO'su Michael Bloomberg'in düzenlediği toplantıya katılmıştı.

Toplantıyla ilgili notları inceleme imkânım oldu. Cumhurbaşkanı, yatırımlar ve yabancı sermaye teşvikleri konusunda çok ayrıntılı bilgi veriyor. 

ABD’nin büyük yatırımcılarından Jean Paul Rammitt söz alıyor. “Sizin Merkez Bankası konusundaki eleştirilerinizden haberdarım. Türkiye’nin bu kadar iyi gelişen bir ekonomisi varken, sizin MB’ye yaptığınız müdahaleleri bağdaştırmakta güçlük çekiyorum” diyor.

Bu soru üzerine Erdoğan ile masadakiler arasında ilginç bir diyalog yaşanıyor.

- Sizce normal bir ekonomide, örneğin ABD’de yatırımların önünü kapatmayacak bir faiz oranı ne olmalı?

Makul bir oran olmalı.

- Söyleyin, kaç olmalı? Yedi mi, beş mi, üç mü?

Üçten fazla olmamalı.

- Bizde faiz oranının yüzde 15 olduğunu düşünsenize, böyle bir ülkede yatırım, istikrar, gelişme olabilir mi?

Cumhurbaşkanı ardından da işin siyasi hesap verebilirlik boyutunu gündeme getiriyor. “Para politikalarının yol açtığı sorunlardan dolayı halk MB başkanını değil siyasetçiyi sorumlu tutup hesabını istiyor. Yatırım ortamını yok eden, yatırımcıyı canından bezdiren bir faiz politikasına karşı bize ne MB’nin işidir bu diyemeyiz. Siyasetçinin işi hayatı her alanda halkın istediği istikamette açmak, işini kolaylaştırmak ve gelişmeye katkıda bulunmaktır. Ayrıca zannediyorum ki, Türkiye MB, en az ABD MB kadar bağımsızdır.”

Blackstone Başkanı Hamilton E. Jones ise soru sormak yerine bir gözlemini paylaşmayı tercih ediyor, “İslam dünyasının dağınıklığına ve temsil sorununa bakıldığında, siz şu anda fiilen İslam dünyasının ihtiyaç duyduğu sesi temsil ediyorsunuz” diyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...