Erdoğan: Halk Bankası idari bir karardır çözülebileceği kanaatindeyim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova dönüşü gazetecilerle sohbetinde ABD ile ilişkiler konusuna da değindi. Erdoğan, Halk Bankası konusunun idari bir konu olduğunu ve çözülebileceği kanaatinde olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova'ya yaptığı resmi ziyaretin dönüşünde beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rahip Brunson'ın ülkesine dönmesi ve ABD ile yaşanan Gülen'in iadesi, Halk Bankası ve Hakan Atille ile ilgili sorunlarla ilgili de açıklama yapan Erdoğan, "Halk Bankası tamamen idari bir meseledir. Çözülebileceği kanaatindeyim" dedi. 

İşte Erdoğan'a yöneltilen soru ve yanıtı:

- Brunson’ın ülkesine dönmesiyle Türkiye - ABD ilişkilerinin hızla normalleşeceği beklentisi yaygın. Buna katılır mısınız? Bir de, ABD’nin yakında Hakan Atilla’yı geri göndereceği, Halkbank’a para cezası dosyasını da rafa kaldıracağı söyleniyor. Böyle bir sürpriz yaparlar mı?

Olaya sürpriz açısından mı bakalım, olması gerekenden mi bakalım? Ta Brunson’dan önceki dönemlere uzanan taleplerimiz vardı ABD’den. Bunların birincisi FETÖ’nün ele başının verilmesiydi. Aramızda suçluların iadesi anlaşması doğrultusunda bize verilebilir pekala. Kendisi, Türkiye’de müebbet hapse mahkûm edilmiş. Biz klasörleri, hepsini gönderdik. Ama Türkiye’de onun tek savunucusu var, o da Kılıçdaroğlu. Daha sonra ben Sayın Trump ile görüştüğümde, “Klasörleri bırak, bana dosyaların numaralarını gönder, yeter” dedi. Bizim İbrahim Bey’in (Kalın) orada muhatabı var. Bolton, onun (Trump) da şu anda en yakın adamı. ‘Bolton’a dosya numaralarını verin, yeter’ dedi. Biz tabii İbrahim Bey’le bütün dosyaların numaralarını gönderdik. Ama henüz bir ses çıkmış değil. Olayın takipçisiyiz. Hakan Atilla meselesi, zaten sürecinde yürüyen bir durum. Çok da fazla bir şeyi kalmış değil. Halk Bankası meselesi ise tamamen bir idari karardır. Bir idari kararla, OFAC ile bu işin rahatlıkla çözülmesi mümkündür. Çözülebileceği kanaatindeyim. Tabii bunların Brunson hadisesiyle herhangi bir alakası yok. O, ülkemde yaşanan şeylerden mütevellit yargıya konu olmuş bir meseleydi. Ben Sayın Trump’a baştan beri, ‘Türk yargısına güvenin’ dedim. Son temasımızda da, ‘Eğer gerçekten bırakılması gerekiyorsa, 12 Ekim’de bizim yargımız bunu bırakır. Ama bırakılması gerekmiyorsa, o zaman da yargımızın vereceği karara saygı duyacaksınız’ dedim.

Başkonsolosa tepki! Kral Selman da hak verdi