Enflasyon yükselmiyorsa fiyatlar neden artıyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde vatandaş enflasyonu resmi rakamlarla çelişiyor. Enflasyon tarihi bir düşüş gösterirken fiyatların artması soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan merkez bankası faiz oranlarını %2’nin biraz üzerinde tutmayı hedeflerken oranlar halen tarihin en düşük seviyelerinde. Bununla beraber enflasyon rakamları içerisindeki kira, üniversite, sağlık ücretleri gibi bazı kritik rakamlar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüketicilerin düşük enflasyona rağmen hayat pahalılığından etkilendiğini gösteriyor. Amerika’da yapılan kamuoyu araştırmalarında yetişkinlerin %57’sinin yakın zamanda finansal durumlarını iyileştiremeyeceklerini düşünüyorlar.

Enflasyonun fiyatlarla tezat bir biçimde yükselmemesinin en önemli sebebi olarak ABD’deki enflasyon sepetinin belirlenmesindeki yöntem olduğu gösteriliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon sepeti ülke genelinde yapılan anketler sonucunda belirleniyor. İşgücü İstatistikleri Bürosu tarafından belirlenen bu sepet fiyat araştırmaları sonucunda enflasyon verisi halini alıyor.

Bununla birlikte enflasyon verilerinin geniş bir coğrafyada yapılan araştırmayla belirlenmesi ülke genelinde fiyatların enflasyon rakamlarıyla uygunluk göstermemesine sebep oluyor. Örnek vermek gerekirse Amerika’da en fazla harcama yapılan ve en hızlı yükselen fiyat kalemlerden birisi mortgage ve kira ödemeleriyken kırsal alanlardaki gayrimenkul fiyatları büyük bir değişim göstermiyor. Bu durum enflasyon rakamlarında yansıyan etkinin çok daha fazlasını vatandaşların hissetmesine neden oluyor.