Elektrikli araç yarışının kazananı kim olacak?

Elektrikli araç start-up’ları giderek çoğalıyor. Bu araçlara yönelik talep büyürken, teknolojik ilerlemeler de devam ediyor. Elektrikli araçları tüketiciye ulaştırma yarışını kim kazanacak?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2007 ve 2010 yılları arasında güneş enerjisi alanında bir yatırım çılgınlığı yaşandı. Ancak bu çılgınlığın sonunda, bu teknolojiler yaygınlaşarak, liderlik konumundaki Alman ve ABD şirketlerinin iflasına neden oldu. Çin şirketleri tedarik zincirinin kontrolünü ele geçirdi. Devasa yatırımlar aynı zamanda güneş enerjisi panellerinin maliyetlerinin düşmesini sağladı. Bugünlerde güneş enerjisi, fosil yakıtlarla benzer maliyetleri taşıyor.

Maliyetlerdeki bu düşüş ise, rekabet sayesinde sağlandı. Forbes’un haberine göre, elektrikli araçlar da benzer bir balona tanıklık ediyor. Bu balon patladığında birçok yatırımcı kayıp yaşayacak. Ancak otomotiv sektörünün farkı, start-up şirketlerinin değil önde gelen otomobil üreticilerinin kazanma şansının daha yüksek olması. Güneş enerjisi balonunda, önde gelen ABD ve Avrupa şirketleri Çin’den gelen ucuz rekabete yenik düştü.

Elektrikli araç alanında, start-up şirketleri henüz piyasaya sürülmeye hazır olmayan araçlar için talep topluyor. Sahte sipariş açıklayan şirketler arasında Lordstown, Faraday, Nikola ve diğer birçok şirket yer alıyor. Bu şirketler henüz satışını gerçekleştirebilecekleri bir araç üretmedi, hiçbir gelir kaynakları yok ve üretim gecikmeleriyle tanınıyor. Start-up şirketlerinin vaat ettikleri araçları üretme ihtimallerinin düşük olmasının nedeni, otomobil üretiminin güneş enerjisi paneli üretiminden çok daha karmaşık olması.

Bu şirketlerin büyük çoğunluğu batarya ya da otomasyon sürüş sistemleri gibi teknolojileri geliştirme çabası içinde değil, bu teknolojileri entegre etmeye odaklanıyorlar. Büyük otomobil üreticileri ise elektrikli araç yarışında geriden gelseler de, mühendislik süreçlerinde oldukça deneyimli. Sektörün dev isimleri elektrikli araç yarışında, lüks segmenti yaklaşık 10 yıldır Tesla’ya bıraktı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre dev isimler ulaşılabilir elektrikli araç üretimine odaklandı ve şimdi benzinli araçlarla fiyat alanında rekabet edebilecek elektrikli araçlar üretmeye hazırlanıyorlar. Avrupa’nın otomobil üreticileri şimdiden ulaşılabilir fiyatlı elektrikli araçları piyasaya sürmeye başladı.

Renault elektrikli aracını 37 bin dolardan, Peugeot 34 bin dolardan, Volkswagen ise 44 bin dolardan satışa sundu. Ford’un Mach-E Crossover’ı ise 43 bin dolardan satışa sunulacak. GM ve Ford elektrikli araçlara yönelik dev yatırım planları olduğunu açıkladı.

Otomobil satışlarında toparlanma yavaşlayacak

 

Elon Musk yine fark attı!

 

Otomobil alıp satacaklar dikkat: İşte sıfır araçta kritik tarih!