Ekonomik kriz mi? O da ne!

Euro krizinde ek yardımlara sıcak bakmayan Kuzey Avrupa ülkeleri ekonomik krizin kazanan tarafı oldular

Euro krizinde kuzey ve güney arasında fark açılırken, kuzey ülkeleri liderleri güneyin açığını kapatmak için vergi mükellefleri ile karşı karşıya gelmişlerdi.
Sorunlu ülkelerin kurtarma operasyonlarında  son 3yıllık dönemde 400 milyar euro piyasalara verilirken,  aslında kuzeyli mükelleflerin aslında cebinden tek cent bile çıkamadığı belirtildi.
Almanya, Finlandiya, Avusturya,  ve Hollanda gibi 3 A notunu koruyan kuzey ülkelerinin yanı sıra son dönem ekonomik sorunları ile sıkça gündeme gelen Fransa, piyasalarda yaşanan sert düşüşler ile milyarlarca euronun korundu. Özellikle hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüşler ile borçlanma maliyetleri de geri çekildi.
Eylül ayında Almanya’da yapılacak olan seçimlerde üçüncü turunu garanti altına Almanya çalışan Angela Merkel, oy verenlerin potansiyel kayıplardan korumak istiyor. Ama gerçek şu ki Almanya Finlandiya ve Hollanda tarafında vergi mükellefleri maliye bakanları tarafında korumaya alındı.
Finlandiya maliye bakanlığından yapılan açıklamada Euro Borç krizinin ülke için büyük fayda sağladığı açıklandı. Kriz sürecinde Almanya gibi tek bir cent bile kayıp yaşamadıkları dile getirildi.
Alman sigorta devi Allianz araştırmasına göre 2010-2012 döneminde ülkenin 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 3.99’dan yüzde 1.18’e gelinirken 10.2 milyar euroluk tasarruf edildiğini ortaya koydu.
IfW ekonomi enstitüsünde Jens Boysen-Hogrede’in araştırmasına göre ise 2011 yılında ECB’nin düşük faiz politikasının etkisi ve güvenli liman olarak görülen Almanya federal bütçesinde 8.6 milyar euroluk tasarruf yapıldı.   2012’de bu tasarruf 9.6 milyar euroya yükseldi. IfW 2013’te bu rakamın 2 milyar euroya çıkmasını bekliyor.
Brüksel’den üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Finlandiya, Hollanda, Avusturya ve Fransa tarafında kazançlar Almanya kadar olmasa da borçlanma maliyetlerinde yaşanan önemli düşüş doğrudan ve dolaylı fayda sağladılar.