Dünyanın ilk karbon sınır tarifesi uygulaması başladı

AB, üreticilerin daha düşük çevre standartlarına sahip ülkelerde iş yapmasını engellemek hedefiyle dünyanın ilk karbon sınır tarifesinin birinci aşamasını başlattı

Avrupa Birliği (AB) pazar günü itibari ile, ithal çelik, çimento ve diğer mallara CO2 emisyon tarifeleri uygulayacak dünyanın ilk sisteminin birinci aşamasını başlattı.

Blok, 2026 yılına kadar sınırda herhangi bir CO2 emisyon ücreti toplamaya başlamayacak.

Ancak pazar günü, AB'ndeki ithalatçılar, ithal demir-çelik, alüminyum, çimento, elektrik, gübre ve hidrojen üretimi sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyonlarını bildirmek zorunda kalacak.

İthalatçılar, Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması (CBAM) kapsamında 2026'dan itibaren bu CO2 emisyonlarını karşılamak üzere sertifika satın almaları gerekecek ve böylece yabancı üreticiler, çevreyi kirlettiklerinde AB karbon piyasasından izin satın almak zorunda olan AB sanayileriyle aynı seviyeye getirilecek.

Avrupa Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, amacın dünya çapında daha yeşil üretime geçişi teşvik etmek ve Avrupalı üreticilerin daha düşük çevre standartlarına sahip ülkelere taşınmasını önlemek olduğunu söyledi.

Sınırda karbon vergisine geçiş aşaması başlıyor

 

Küresel düşük karbonlu hidrojen üretimi 38 milyon tona ulaşacak

 

Çin, AB ve ABD sıfır karbon teknolojilerinde zirve yarışında

 

Avrupa'da karbon salımı azaldı