Doğu'nun en tasarruflu ili Tunceli

Türkiye’nin tasarruf mevduatı harita

Türkiye’nin en ‘tasarruflu’ illeri batıda İstanbul, doğuda ise Tunceli çıktı. Bu yıl haziran ayı itibariyle iller bazında kişi başına düşen tasarruf mevduatı sıralamasında İstanbul 17 bin 300 lira ile ilk sırada yer aldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Finansal Türkiye Haritası verilerine göre, İstanbul’un kişi başına tasarruf mevduatı geçen yılın ocak - haziran dönemine kıyasla yüzde 16 artış gösterdi.
Ankara 11 bin 100 lira ile İstanbul’u takip ederken, İzmir 9 bin 800 ve Muğla 9 bin 500 lira ile sıralamada yer buldu.
Kişi başına tasarruf miktarı en düşük illerde Hakkari, 570 lira ilk sıraya yerleşirken, bu ili 577 lira ile Şırnak ve 690 lira ile muş izledi.

Güneydoğu geride

Kişi başına en fazla tasarruf sahibi olan iller bölgesel bazda değerlendirildiğinde Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli 6 bin 700 lira ile ön plana çıkan il oldu. Tunceli’nin tasarruf miktarı geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 24 arttı. Akdeniz Bölgesi’nde Antalya 8 bin lira ile ilk sırada yer alırken, Karadeniz Bölgesi’nde Zonguldak 6 bin 700 lira, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de 1500 lira ile adıyaman kişi başına tasarrufun en fazla olduğu iller olarak dikkati çekti.