Dev şirketler karını gizliyor

7 Haziran'da açıklanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015 çalışmasında en fazla kar eden kuruluş sıralanmadı bunun nedeni ne?

İstanbul Sanayi Odasının 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması, her yıl yapılan geleneksel bir çalışma. Araştırma Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarını cirolarına göre sıralıyor. Üretimden net satışlar dışında ihracat ve karlılık sıralaması da yapılıyordu. Ancak 7 Haziran'da açıklanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015 çalışmasında en fazla kar eden kuruluş sıralamasının yapılmaması şaşırttı.

Para Dergisi bu durumu İSO yönetimine sordu. Ama yanıt tatmin etmedi. Aslında geçen yıl bunun işaretleri alınmıştı. Keza 2014 yılı araştırmasında karlılık sıralaması yapılan ilk 10 şirket içinde dört tanesi karını açıklamamıştı. Aynı yıl İSO 500'de 227 şirket karını kamuoyuyla paylaşmamıştı. 2013 araştırmasında ise karını açıklamayan şirket sayısı 168 idi. Geçen hafta açıklanan 2015 araştırmasında ise karını açıklamayan şirket sayısının 269'a çıktığını belirlendi. Yıldan yıla karını gizleyen şirket sayısındaki artış karlılık sıralamasını da ortadan kaldırmışa benziyor.  İş dünyasının bu ketum tavrının nedeni ise merak ediliyor. (Para Dergisi)