Dev projelere Hazine garantisi tartışılıyor

Tartışma büyüyor. Ortak kanı, "Fatura vatandaşa çıkacak" oldu. Ercan Kumcu ise çarpıcı bir öneri getirdi

Türkiye, daha doğrusu Türk ekonomisi şok bir gelişmeye kitlendi. Haber şuydu: Asgari yatırım tutarı bir milyar liranın üzerinde olan Yap-İşlet-Devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi verilecek...
Tabi bu garanti beraberinde soruları da, kuşkuları da getirdi.
Tepkinin ortak noktası ise, "Kamu projelerinin finansörü belli oldu: Vatandaşlar" şeklindeydi. Herkesin görüş bildirdiği bir noktada, dev proje ihalelerine giren şirketlere, "Biz size sonradan destek çıkarız sözü verilmiş" iddiaları da gündeme oturdu. İşte bu noktada, Habertürk yazarı Ercan Kumcu, çarpıcı bir öneri sundu. Hazine garantisi kapsamına giren daha önceden ihalesi yapılmış projeler için "İptal edilmeli, yeniden ihaleye verilmeli" dedi. İşte Kumcu'nun önerisi:
"Gelelim konunun ayrıntılarına. Anlaşıldığı kadarıyla daha önce ihalesi yapılmış projelerin finansmanına da Hazine garantisi vermek söz konusu olabilecek. Öyleyse, bu projeler yeniden ihale edilmeli. Hazine garantisi, projenin yapılabilirliğini ve maliyetini önemli ölçüde değiştiren bir etken. Yeni parametrelerle açılacak ihalelere yepyeni oyuncular çok farklı fiyatlarla katılabilir. Bu olanağın önü açılmak zorunda. Aksi takdirde, Hazine garantisi sisteminin kötü kullanıldığı izlenimi herkesi yaralar. Devlet garantisi ancak Meclis kararıyla verilebilmeli. Çünkü, bugün verilen garanti, yarın devletin gerçek yükümlülüğü haline gelebilir. Bütçe kanununda torba yetki alarak neye, ne kadar ve hangi şartlarda devlet garantisi verileceği bilinmeden Hazine’nin Meclis’in bilgisi dışında özel sektörün borçlarına garanti vermesi doğru olmaz. Sistem herkesin bilgisi dahilinde şeffaf olmak zorunda..."