Dev ortaklıkta ilk aşama tamamlandı

Türkiye'nin AB üyesi altı ülkeyle birlikte ortak olduğu ve Avrupa'nın en önemli havacılık projesi olan A400M Projesi'nde önemli bir aşamaya gelindi.

Geleceğin uluslararası askeri nakliye uçağı olarak tasarlanan A400M askeri nakliye uçağı projesi çerçevesinde üretilen ve Eylül ayı sonunda Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek MSN09 kodlu uçağının test uçuşlarının bayramda İspanya'da yapıldığı öğrenildi. Türkiye'nin AB üyesi 6 ülke ile birlikte 1.5 milyar euro tutarındaki iş payıyla ortak olduğu proje çerçevesinde, uçağın önemli parçalarından biri olan orta gövdesi Ankara'daki TAI tesislerinde üretildi.
Türkiye'nin AB üyesi altı ülke ile birlikte ortak olduğu ve Avrupa'nın en önemli havacılık projesi olan A400M Projesi'nde önemli bir aşamaya gelindi. Türkiye, projede TUSAŞ ve diğer havacılık sanayii kuruluşlarıyla birlikte uçağın tasarım ve üretiminde toplam 1.5 milyar euro iş payına sahip. Uçağın en önemli parçalarından biri olan orta gövde uçaklar için Türkiye'de üretildi. Üretilecek diğer uçakların orta gövdeleri de yine Türkiye'de üretilecek. Prototipleri üretilen nakliye uçağı, ilk kez 12 Temmuz'da Fransa Hava Kuvvetleri'nin envanterine girdi. Proje çerçevesinde üretilen MSN09 kodlu uçağın ise Eylül ayının sonunda Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine girmesi bekleniyor.
Kapasite 2 katına çıkacak
A400M nakliye uçağı, 37 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Zırhlı araçlarla, helikopter ve obüs toplarını taşıyabiliyor. Uçak, zemini uygun engebeli olmayan toprak araziye, zemini hazırlanmış tarlaya bile inebiliyor. Uçağın envantere girmesiyle Türk Hava Kuvvetleri'nin taşıma ve nakliye hız kapasitesi 2 katına çıkacak. Uçak, envanterdeki C-130'a göre, iki kat hız ve taşıma kapasitesine sahip. Uçak, taşımanın yanısıra elektronik gözetleme görevlerinde de kullanılabilecek.
Bayramda test uçuşu yapıldı
C4defence'ye göre; Türkiye'nin teslim alacağı uçağın ilk uçuşu bayramda İspanya'da yapıldı. Motor kontrölleri yapılan uçak, ilk uçuşu için havalandı. Uçak havada yaklaşık 5 saat 30 dakika kaldı. Uçağın diğer testlerinin de yapılmasının ardından Türkiye'ye teslimi bekleniyor. Türkiye, bu uçak ile kendisinin de ortakları arasında yer aldığı bir bir yapı tarafından üretilen teknoloji seviyesi yüksek bir askeri uçağa sahip olacak. Uçak, Türkiye ile 6 AB üyesinin ortak olduğu teşkilat için ana yüklenici firma olan Airbus Military tarafından üretildi.