Dev altyapı yatırımları geliyor

Türkiye'nin, 2023 hedeflerinin içinde bulunan toplam değeri 250 milyar doları bulan altyapı projeleri 4 Aralık 2013'te masaya yatırılacak

Herdem Avukatlık'ın ev sahipliğinde Uluslararası Proje Finansmanı Derneği'nin (IPFA) bünyesinde 4 Aralık 2013 tarihinde, Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek "Türkiye Altyapı Sektöründe Yatırım Zorlukları ve Çözüm Yolları" konulu konferansta, Türkiye’deki altyapı yatırımlarına ilişkin fırsatlar ve riskler ile yeni proje finansmanı imkanları ele alınacak.
Son dönemde artan kamu-özel sektör işbirliği ile yürütülen projelerin yurtdışındaki yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye daha çok çevirdiği bir dönemde düzenlenecek olan konferansa, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan yetkililer ile Türkiye'de büyük çaplı projelerde yer almış firmaların temsilcileri katılacak.
“MARMARAY İLE BİRLİKTE PARA MUSLUKLARI DA AÇILDI”
Konferansa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Herdem Avukatlık Kurucu Ortağı Şafak Herdem, Marmaray Projesi'nin hayata geçirilmesiyle finansman sağlayan uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin arttığına dikkat çekti.
Şafak Herdem, "Özellikle son yıllarda süregelen ekonomi politikaları ve Marmaray'ın hayata geçirilmesi ile uluslararası yatırım çevreleri tarafından ilgiyle izlenen altyapı projelerine olan ilgi önemli oranda artış sağladı. Bu projelerin, İstanbul gibi büyük şehirler ile sınırlı kalmamış olmaması da Türkiye adına önemli bir katma değer yaratıyor. Uluslararası platformlarda gerçekleştirilecek bu tür etkinlikler ile hukuki düzenleme ve uygulama fazlarının mukayeseli olarak tartışılmasının sektöre katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
“MEVZUATTAKİ EKSİKLİK RİSK YARATIYOR”
Uluslararası yatırımcıların artan ilgisine karşın düzenleyici kurallar tarafında yaşanan eksikliğin proje sahipleri için önemli bir risk unsuru olduğuna işaret eden Şafak Herdem, şunları söyledi:
"Proje finansmanı temininde hukuki süreçte halihazırda kullanılan sözleşmeler genel hatları ile yurtdışında uygulanan sözleşme tiplerinin tercümesi olmaktan öteye geçmemektedir. Bu durum proje sahibi ve finansman kaynağı kurumlar arasında yaşanılan ihtilaflarda yorum farkından kaynaklı sorunlara sebep olabilir. Yabancı kalkınma ajansları ve bankaların, finansmanın teminine ilişkin öne sürdüğü ön şartlar, finansman getirisinden öteye kaynak yaratma amacını taşıdığı ve proje finansmanına ilişkin düzenleyici kurallar getirilmediği sürece finansman temini, proje sahibi için devam edecek yüksek risk anlamına gelmektedir."
Şafak Herdem, tüm bu konuların "Türkiye Altyapı Sektöründe Yatırım Zorlukları ve Çözüm Yolları" konulu konferansta masaya yatırılacağını sözlerine ekledi.