Dershane böyle dönüşecek

2 yıldan önce dönüşmeye karar veren dershanelere "süper teşvik" verilecek...

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin 2 yıl daha açık kalmasına karar verdi. Ancak 2014 Ocak ayından itibaren "Ben hemen özel okula dönüşürüm" diyenlere "süper" teşvikler verilecek. Bekleyip dönüşenlerin teşvikleri ise kademeli olarak azaltılacak.
2 YIL AÇIK KALACAK
Milli Eğitim Bakanlığı, dün Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunum ile dershanelerin "dönüşüm" sürecini bakanlarla paylaştı. Bakan Nabi Avcı'nın daha önce yaptığı "Ocak ayında kayıt alınmayacak" açıklamasında "geçici süre" geri adım atıldı.Mevcut dershane sistemi 2 yıl daha devam edecek, ancak 2 yıl sonunda kesinlikle esneklik tanınmayacak. Sistem şöyle işleyecek:
OCAK'TA KAYIT VAR
Dershaneler 2013-2014 ve 2014-2015 eğitim öğretim yılında aynen devam edebilecek. Ancak 2015-2016 eğitim öğretim yılı için kesinlikle izin verilmeyecek. Ocak ayında yeni kayıt alınabilecek. Geçici ertelemenin, dershanelerin 'kira sözleşmelerinin varlığı' ve 'yapılacak ödemeler' gibi nedenlerle yaplıdığı söyleniyor.
KADEMELİ TEŞVİK
Ocak ayında yasa çıkarılmasının ardından Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları'nın da üzerinde çalışacağı yeni teşvik paketi uygulamaya konulacak. Bu teşvikler kademeli olacak. Yasa çıkar çıkmaz 'Ben hemen özel okula dönüşüyorum' diyen dershaneye öğrenci başına 4500 TL'ye kadar teşvik verilebilecek. Ayrıca vergi kolaylığı, arsa temini, burslu öğrenci gönderilmesi gibi "süper" teşvikler verilecek. 'Ben 2 yıl sonra dönüşeceğim' diyenlere ise öğrenci başı teşvik 2500 TL'ye kadar düşecek ve diğer teşvikler de ilk dönüşenlere göre daha az verilecek. Dershanelere "birleşerek dönüşün" denilecek. Verilecek teşvikler içinde özel okullarda çalışanların SGK priminin bir kısmının devlet tarafından ödenmesi de olacak.
ÖĞRETMENLER DEVLETE
Hiçbir şekilde dönüşemeyen dershanelerin öğretmenleri sınavsız mülakatla devletin açacağı halk eğitim merkezlerine alınacak.
ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVI DEĞİŞECEK
2015-2016 yılında öğrenciler yeni bir sınav sistemiyle üniversitelere girecek. Test tekniği kaldırılacağı, okul puanının önemli olduğu yeni sistemde öğrenciler, SBS'nin yerine getirilen TEOG benzeri bir modelle sınava girecek. Yeni üniversite sınavının çalışmalarını MEB, YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK beraber yapacak.