Değeri 1 trilyon doların üzerindeki 4 ABD şirketi

Değeri 1 trilyon dolar ve üzeri olan şirketler oldukça nadir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasa değeri 1 trilyon dolar ve üzerinde olan şirketler oldukça nadir. Listede ABD’de halka açık şirketlerin her biri, yatırımcıların görüşüne göre karmaşık sinyaller veren üçüncü çeyrek bilançoları açıkladı. 

Çin’in Ant Group’u son dönemde halka arzını gerçekleştirerek, 34 milyar dolar getiri sağladı ve şirketin değeri 300 milyar dolara çıktı. Tarihin en büyük halka arzı olsa da, Ant’in piyasa değeri, dört lider şirketin değerinin üçte birinden az.

Apple Inc. (Nasdaq: AAPL)

Apple'ın piyasa değeri 1,86 trilyon dolar. Şirket 2 trilyon dolar bariyerini kırdı ancak bilançosu bunu aşağı çekti. Çeşitlendirme çabalarına rağmen, şirketin performansını iPhone satışları belirlemeye devam ediyor. Şimdi 10 yaşında olan iPhone, sekizinci jenerasyonunda. Apple üçüncü çeyrekte rekor bir bilanço açıkladı ancak getirileri geçtiğimiz yıldan yalnızca bir miktar artış gösterdi. En yakın dönem için ciro 65 milyar dolardı. Bu rakam bir yıl önce 64 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Hisse başı kazanç, daha önceki 0,76 dolarlık seviyeye kıyasla, 0,73 dolar olarak gerçekleşti. Apple giderek daha fazla “hizmet” alanına odaklanıyor ve bu alanın getirileri rekor bir seviyeye ulaştı. Ancak iPhone satışları düşüşte.

Yatırımcılar yeni iPhone 12’nin mevcut çeyrekte olumlu bir etki yaratıp yaratmayacağını merak ediyor. Şirketin hisseleri bu yıl %79 artış gösterdi.

Microsoft Corporation (Nasdaq: MSFT)

Microsoft’ın piyasa değeri 1,53 trilyon dolar. Şirketin son bilançosu, bulut bilişim şirketinin küresel boyutu, kapsamı ve büyümesi hakkında bir hatırlatma niteliği taşıdı. Şirketin bulut bilişim biriminin getirileri son çeyrekte, bir önceki yıla kıyasla %20 artış göstererek 13 milyar dolara çıktı.

Toplam gelirler %12 artarak 37,2 milyar dolara yükseldi. Hisse başı kazanç %30 artışla 1,82 dolar oldu. Office ürünlerinin getirilerinde görülen %9’luk artış hayal kırıklığı yarattı.

 Ancak bulut birimi, Azure, getirilerinde %48 artış bildirdi. Microsoft’un hisseleri bu yıl %40 yükseldi.

amazon.com, Inc. (Nasdaq: AMZN)

Piyasa değeri 1,52 trilyon dolar olan şirket, rekor bilanço açıkladı. Korona virüs pandemisi, online perakende satışlarını dünyanın her yerinde arttırdı. Bu durum Amazon’un verilerinde de dikkat çekti. Şirketin gelirleri %37 artış göstererek 96.1 milyar dolara yükseldi.

Hisse başı kazanç, aynı dönemde, bir önceki yılki 4,23 dolarlık seviyeden 12,37 dolara yükseldi. Şirketin amiral gemisi, Kuzey Amerika e-ticaret birimi geçtiğimiz yıl 42,7 milyar dolarlık seviyesinden, 59,4 milyar dolara çıktı.

Faaliyet gelirleri 2,3 milyar dolara yükseldi. Amazon dünyanın en büyük bulut bilişim sistemi. Amazon Web Services’ın getirileri, 9 milyar dolardan, 11,6 milyar dolara yükseldi. Birimin faaliyet gelirleri 3,5 milyar dolara çıktı. Şirketin hisseleri son bir yılda %71 yükseliş gösterdi.

Alphabet Inc. (Nasdaq: GOOGL)

Piyasa değeri 1,1 trilyon dolar olan şirket Google ve Youtube’un üst şirketi. Şaşırtıcı bir şekilde güçlü bir çeyrek geçiren şirketin gelirleri son çeyrekte, 46,2 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 40,5 milyar dolardı. Hisse başı kazanç 10,12 dolardan, 16,40 dolara yükseldi. 

Pandemi nedeniyle Google’ın reklam ücretlerinin ya da reklam taleplerinin düşeceği yönünde endişeler vardı. Bu endişeler doğru çıkmadı. YouTube çevrimiçi video reklamlarının gücünü göstererek getirilerini 3,8 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseltti. Şirketin hisseleri bu yıl %28 yükseldi.

Bu dört şirketin gelecekteki piyasa değerine gelirsek, beklenmedik olaylar oldukça etkili olabilir. Pandeminin gücü yeniden yükselmeye başladı ve kış aylarında daha da kötüye gidebilir. Belki bu şirketlerin her biri için daha büyük tehlike, hem Avrupa hem de ABD hükümetleridir. Şirketlerin giderek artan gücü, tekelleşme iddialarını ortaya çıkarıyor. Değeri 1 trilyon doların üzerinde olan her şirket, gelecekte engellerle karşılaşabilir.

Tarihi rekor beklentisi! ABD'liler bugün başkanlarını seçiyor

 

Biden'ın oğlunun gizli bilgiler barındıran bilgisayarının şifresi, FBI'ı bile şaşırttı

 

Kovid aşısı ekonomiye de 'ilaç' olacak