Çin'deki ABD'liler hala kötümser

Çin'de Amerikan Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre ABD'li şirketler korona virüs sonrasında yaşanacak toparlanma konusunda bir önceki aya göre daha kötümser çıktı.

Çin'de faaliyet gösteren ABD'li şirketler koronavirüsün ardından normal seviyenin çeyreğinden az bir çalışma temposuyla ne kadar hızlı toparlanabilecekleri konusunda giderek daha kötümser oluyor.

Virüs salgını ve hükümetin yayılmasını engellemek için Ocak sonundan itibaren gösterdiği çabalar, Çin'deki işletmelerin faaliyetlerini büyük ölçüde durdurmuştu. Bir ankete katılan 119 ABD şirketinden yarısı "Gelirlerinde önemli ölçüde düşüş olduğunu", yarısından fazlası ise Nisan sonuna kadar normal çalışma seviyelerine gelinmezse Çin'deki satış gelirinin bu yıl düşmesini beklediğini belirtti.

Çin'deki Amerikan Ticaret Odası'nın anketine katılan şirketlerin sadece yüzde 22'si normale döndüklerini söyledi. Katılımcıların dörtte biri yaza doğru daha fazla erteleme beklediklerini ifade etti. Örneklem büyüklüğünün sınırlı, yabancı şirketlerin de tüm Çin ekonomisini temsil etmiyor. Ancak anketin sonuçlarına göre ekonomik faaliyetlerin kaldığı yerden devam etme oranı, imalatçı şirketlerin yüzde 90'ından, hizmet sektöründeki şirketlerin ise yüzde 60'ından fazlasının tekrar işe döndüğü yönündeki resmi iddiaların çok altında.

13 - 18 Mart tarihleri arasında yapılan ankete ilişkin yapılan açıklamada, "Üye şirketlerimiz hala epidemi kaynaklı engellerle mücadele ediyor, ve şimdi küresel etkisiyle ilgili endişe var. Son anketimizden beri bu, küresel bir pandemiye dönüştü ve şirketlerimizin yarısına yakını küresel virüs salgınının Çin'deki faaliyetleri üzerinde orta - yüksek bir etkisinin olmasını bekliyor." ifadelerine yer verildi.

Şirketlerin Şubat ayına göre daha kötümser olduğunu gösteren ankete göre şirketlerin yaklaşık yüzde 40'ı ürünlerine yönelik talebin düştüğünü belirtti. Söz konusu oran Şubat'ta yüzde 22 idi.  

Ancak belirsizlik -en az büyük şirketlerin- yıllık planlarını henüz önemli ölçüde etkilemiş değil. Anket katılımcılarının (Geçen aya göre yüzde 17 artışla) yüzde 40'ı Çin'deki yatırım planlarını değiştirmeyeceklerini söyledi. 250'den az çalışana sahip şirketlerin yüzde 45'i harcama planlarını daraltacağını, 250 çalışan üzerindeki şirketlerin yarısı ise planlarını değiştirmeyeceğini belirtti.