Çeke iade-i itibar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çek yasasına son halini verdiklerini açıkladı. Vatan gazetesi yazarı Ercan İnan köşesinde bu ayrıntılara yer verdi

Son dönemde kimsenin çek kabul etmek istememesi üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı düzenlemeye son halini verdi. Çek yasası dünkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çek yasasına son halini verdiklerini ve konuyu Bakanlar Kurulu’na getirmeye hazır olduklarını söyledi. Tüfenkci, söz konusu düzenlemenin algısı kötüleşen çeke yeniden itibar kazandıracağını ifade etti. Çek yasası ile ilgili değişiklikler dün yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındı.

Memleketi Malatya’da Fikir Sofrası tarafından organize edilen yemeğe katılan Bülent Tüfenkci, özellikle çek mevzuatında yapmaya hazırlandıkları radikal değişikliklere değindi. İş dünyasının bir süredir çekle ilgili sorun yaşadığını kaydeden Tüfenkci, “Aslında rakamsal istatistiklere baktığınızda karşılıksız çıkan ödenmeyen çek sayısında bariz bir artış yok. Ancak iş dünyasında çeke karşı olumsuz bir algı oluştu. Kimse kimseden mecbur kalmadıkça çek kabul etmemeye çalışıyor. Bu da ticarette bazı tıkanmalara neden oluyor. Bunu dikkate alarak iş dünyasının uzun süredir talep ettiği çek düzenlemesine ilişkin detayları netleştirdik konuyu Bakanlar Kurulu ve Meclis’e getirmeye hazırız” dedi.

Yeni düzenlemede özellikle iki konunun öne çıkacağını ifade eden Tüfenkci, “Karekodlu çeklerde artık çek kabul edecek kişi çeki keşide edenin geriye dönük tüm ödeme performansını görebilecek. Bu performansı 5 yıl geriye dönük olarak çek alacak kişiyle paylaşacağız. Sorgulamanın ardından çekin kabul edilip edilmeyeceğine alıcı karar verecek. Karekod da zorunlu olacak” diye konuştu.

Karşılıksız çek veren hiçbir yöneticinin veya şirket ortağının daha sonra şirkette yönetici olamayacağını belirten Bakan Tüfenkci, çekte yer alması gereken bazı temel bilgilerin de MERNİS sistemi üzerinden karşılaştırmasının yapılabileceğini, böylece çek alacak kişinin çeki kesen kişinin çek düzenleme yetkisinin olup olmadığını da sorgulayabileceğini belirtti. Bakan Tüfenkci, özellikle bu iki konunun çözülmesi ile birlikte çeke yeniden itibar kazandırılmış olacağını, ticaretin önünün açılacağını ifade etti.

Çek kullanımı % 11 azaldı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Nisan ayı çek raporuna göre, 2016 yılının ilk 4 ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 11 azalarak 6.5 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 3 artışla toplam 214 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, parasal tutarı 8.4 milyar TL’yi bulan 232 bin çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 1, tutarında yüzde 10 azalma yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1 milyar TL tutarındaki 36 bin adet çek daha sonra ödendi.

Ercan İnan/Vatan gazetesi