Büyük vurgunda dikkat çeken detay

Kripto para borsası Thodex’te yüzbinlerce yatırımcının milyarlarca dolarının dolandırıldığı iddia ediliyor. Peki bu duruma nasıl gelindi, adım adım inceleyelim...

Son 3 yılda yüzbinlerce yatırımcı kripto para borsası Thodex’te kripto para (Bitcoin vs) hesabı açtı. Türkiye’deki bankalar aracılığıyla bu hesaplara para aktarımı yaptılar.

Yani paralarını banka hesaplarından Thodex hesaplarına aktardılar. Hatırlatalım ki, bankalar yasalarla denetleniyor, Thodex ise hiçbir şekilde yasa ile denetlenmiyor. Yatırımcılar Thodex hesaplarındaki paralarla Bitcoin, Etherium, Doge gibi kripto para alımı yaptılar. Yatırılan paranın yükselen kripto fiyatlarıyla milyarlarca lirayı bulduğu iddia ediliyor.

Yatırımcılar kazandıklarını düşündüğü için rahattı. Cep telefonu ekranından ya da bilgisayardan bu hesapları anbean görüyorlardı. Thodex, yurdışındaki borsalardan aldığı kripto paraları kendi yazılım sistemi sayesinde her saniye bu ekranlarda gösteriyordu. Resmi Gazete’de duyurulan kripto para düzenlemesiyle Türkiye’de çalışmaların başlaması, bu alana denetim ve düzen getireceğini gösterdi.

Her an bir kara para, denetim, yasa çıkabilirdi. Bunun ardından önceki gün Thodex 4 günlük bakıma girdiğini söyleyerek ekranlarını kararttı. Bu arada Thodex; adına kayıtlı tüm coin’leri uluslararası borsalarda sattı. Dolayısıyla para yurtdışındaki hesaplara yattı. Türkiye’ye 1 kuruş transfer olmadı.

400 bine yakın yatırımcı, hesaplarında sandığı kripto paraların akıbetini, ancak Thodex sistemi yeniden açılır ise görebilecek. Açılmadığı taktirde blockchain dünyasında kripto paralar kaybolmuş olacak.

Musk’ın gazladığı parayı mı sattı?

Yaşanan son olayda dikkat çeken kripto para ‘Dogecoin’ oldu. Piyasa değeri 1 trilyon doları bulan Bitcoin kadar ünlü olmasa da 50 milyar dolarlık Dogecoin’i meşhur eden elektrikli oto devi Tesla’nın CEO’su Elon Musk...

Musk şubat ayında Dogecoin’e destek tweetleriyle bu kripto paranın değerini yüzde 60 artırdı. Twitter’da birkaç gün önce yabancı kripto para çevrelerinde Thodex’in 500 milyon dolarlık Dogecoin’i değerinin yüzde 30 altında piyasaya sürdüğü iddiaları ortaya atılmıştı.

Nedir bu kripto para?

‘Sanal para’ olarak da bilinen kripto paralar sadece elektronik ortamda bulunuyor. En bilineni 2009’da çıkan Bitcoin olsa da 100’lerce farklı kripto para türetilmiş durumda. Adına ‘para’ dense de gerçek para işlevini taşımaktan uzaklar.

Kripto paraları çıkaran bir merkez bankası yok. Matematiksel formüller kullanan bir bilgisayar ağı tarafından oluşturuluyor. Yani geçerliliğini ve değerini koruyan bir otorite bulunmuyor.

Kripto paralar spekülatif varlıklar yani işlem yapmak riskli. Hisse senedi, emtia gibi alınıp satılıyor. Değeri çok çabuk değişiyor. Değeri öngörülemediği için birikim ve alışverişte kullanılmak istenmiyor. Dijital ortamda var olduğu için korsanların hedefi olabiliyor. Elektronik ortamda yapılan yanlış işlem geri alınamıyor ve yasadışı işlerde de kullanılabiliyor.

MERKEZ UYARMIŞTI: ‘Telafisi mümkün olmayan mağduriyet’

Merkez Bankası’nın 30 Nisan’da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi. Ancak yasal olarak faaliyet gösteren ödeme ve elekronik para kuruluşlarının, bu varlıkların bulundurulması ve alım - satım faaliyetlerine aracılık yapması, 30 Nisan itibarıyla yasaklanıyor.

Merkez Bankası’nın açıklamasında, kripto varlıkların bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, aşırı oynaklık göstermesi, yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle risk barındırdığı vurgulandı. Açıklamada, “telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu” vurgulandı.

Hediye vaat edene dikkat!
Thodex, geçen yıl katılımcılarına çekilişle Porsche Panamera 4 vereceğini iddia etmiş, tanıtımlarında da ünlü mankenleri kullanmıştı. Kripto para uzmanı Oytun Es, NTV’ye yaptığı açıklamada, kripto para ekosisteminin risklerine değinerek, “Ekosisteme girildiğinde riski minimuma indirmek gerekir. Sürekli hediye ve ödül vadeden borsalara dikkat edilmeli. Tüm risklerden kendinizi korumak için soğuk cüzdanlarda varlıklarınızı korumak daha akıllıca olur” diye konuştu. Es, soğuk cüzdanın uzaktan erişime kapalı, USB şeklinde olduğunu ve şifreleme imkânı bulunduğunu anlattı.

400 bine yakın kullanıcı var!

Kripto para borsası Thodex, Koineks ismiyle kuruldu, 2017’de isim değişikliğine giderek Thodex adını aldı. Thodex’in kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in lise eğitimini yarıda bıraktığı belirtiliyor.

Thodex’in 400 bin kullanıcıya sahip olduğu ve 390 bin kullanıcının ise aktif şekilde kripto para alım - satım işlemleri ve fon yatırımları gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. İstanbul Nişantaşı’nda bir Bitcoin ATM’si kuran Thodex, ABD’den FinCen MSB lisansıyla global lisanslı kripto para borsası olduğu iddiasındaydı.

2 milyon Dogecoin

Thodex’in dünyadaki tüm kripto paralar ve kripto para borsalarının değerlendirildiği platform olan Coinmarketcap’ta Ocak 2020 itibarıyla günlük 698 milyon Türk Lirası hacmiyle genel değerlendirmede globalde 53, Türkiye’de ise 2. sırada olduğu ifade ediliyor. Thodex’in geçen ay 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıkladıktan sonra yatırımcı sayısının arttığı tahmin ediliyor.

Thodex operasyonu! 78 kişi hakkında yakalama kararı

 

Thodex'in merkezindeki arama sona erdi

 

Thodex'in hesaplarına MASAK'tan bloke kondu

 

Thodex’te 2 milyar dolar buharlaştı, Fatih Özer’den ilk açıklama geldi